Loading date and time...

Premii şi distincţii

 

EPSA 2011

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” a primit o nouă certificare de bună practică în cadrul ediției 2011 a premiilor „European Public Sector Awards” (EPSA) din cadrul Institutului European de Administrație Publică.

Certificarea proiectului EBC ca „Best Practice” a venit în urma a trei etape de evaluare derulate până în prezent de un juriu experimentat desemnat de EPSA, rezultând o listă scurtă de 58 de nominalizați dintr-un total de 274 de proiecte din 33 de țări participante la ediția din acest an. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, a concurat la premiile EPSA 2011 la categoria „Smart Public Service in a Cold Economic Climate” – Servicii publice inteligente într-un context economic dificil. Dinstincția de bună practică oferită în acest an recompensează și certifică rezultatele remarcabile pe care le-a avut proiectul EBC până în prezent.

 

COMPUTERWORLD Honors Program

Unitatea de Management a Proiectului, din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, a fost desemnată ca Laureat în cadrul ComputerWorld Honors Program 2011.

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” se alătură altor 254 de proiecte nominalizate din 23 de țări, dintr-un total de peste 1000 de aplicanți din întreaga lume.

Evenimentul de decernare a premiilor va avea loc pe data de 20 iunie 2011, la Washington D.C., SUA.

 

ASOCIATIA NATIONALA A FUNCTIONARILOR PUBLICI

Premiul I în cadrul Competiţiei Naţionale a celor mai bune practici din Administraţia Publică, la categoria "Îmbunătăţirea serviciilor publice printr-un management organizaţional şi al calităţii performanţei", organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în 2010.

Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică în administraţia publică din România datorită rezultatelor remarcabile obţinute, a eficienţei demonstrate şi a practicilor inovative diseminate.

 

THE HIGHEST HONOR IN PROJECT MANAGEMENT

Finalist în cadrul competiției International Project Excellence Award 2010, la categoria "Project Excellence in Medium-Sized Projects", organizată de Asociația Internațională de Project Management.

Rigurozitatea implementării şi succesul înregistrat de Programul de instruire TIC în şcoală şi afaceri şi Portalul eComunitate, ce fac parte din proiectul "Economia Bazată pe Cunoaştere", au impresionat juriul IPMA (Asociaţia Internaţională de Project Management), care le recomandă drept una dintre cele mai importante realizări în domeniul managementului de proiect.

 

e-Inclusion 2008

Medalie în cadrul Competiției e-Inclusion organizată de Comisia Europeană, la secţiunea "Geographic Inclusion", Viena, 2008. Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică pentru utilizarea eficientă a IT&C şi a tehnologiei digitale pentru combaterea dezavantajelor sociale şi a excluziunii digitale.

 

Premiile IT&C ale Romaniei 2006

Economia Bazată pe Cunoaştere a fost considerat "Proiectul cu cel mai bun conţinut informaţional" în cadrul Premiilor IT&C ale României – Bucurerști, 2006, pentru contribuţia la amplul proces de extindere a accesului la tehnologii informaţionale şi comunicaţii moderne pentru comunităţile rurale - Bucureşti, 2006.

Domnul conf. univ.dr.ing. Niculai Şorea - fiul satului omagiat la Iaslovăț - jubileul unui specialist

Data: 02.06.2013, Autor: Repezis.Elena, Categorie: Administraţie locală comentarii: 0

             La 21 mai 2013,  la Iaslovăț, a avut loc o manifestare deosebită dedicată domnului conferenţiar doctor inginer Niculai Şorea, la aniversarea a 80 de ani, ocazie cu care s-a lansat cea mai recentă apariţie editorială a sa - antologia de poezie Toamne, toamnefiul satului ”un dezrădăcinat care a purtat mereu în suflet imaginea bucolică a satului copilăriei sale, în centrul căreia se află situată casa părintească”.Organizarea s-a făcut de către Primărie, de fapt de inimosul primar, jr. Ion Cotoară, de către Biblioteca comunală, director prof. Nicolai Cotoară, de Școala gimnazială nr. 1, director prof. Victor Prisacari și Școala gimnazială nr.2, director prof. Luminița Cotoară.Participanți externi: de la Iași au fost conf.univ. dr. Radu Strugariu de la Universitatea Tehnica, și prof. dr. Oana Strugariu, de la Suceava un grup de conferențiari universitari între care: Crenguța Bobric, Gabriela Rața, Daniela Irimia și Mihai Rața iar de la Biblioteca județeana Suceava prof. Murgoci. De la Rădăuți a fost prof. dr. Vasile Schipor, prof. Ciprian Strugariu și prof. S. Strugariu de la „Hurmuzachi” și evident cadrele didactice de la cele doua școli și alți intelectuali ai comunei. La 12,30 a fost o întalnire la Școala 2 cu vizitarea unor laboratoare și apoi o mică gustare colegială.La ora 13 toată asistența a venit la Căminul cultural, unde la intrare ne așteptau trei elevi în costume naționale cu un frumos colac și sare pentru toți oaspeții.Am intrat în Biblioteca comunala, arajată festiv unde au fost 35 de persoane.Moderator a fost prof. Nicolai Cotoară, care a mânuit excelent toată aparatura de redare video și sonorizare. A vorbit Primarul, apoi domnul V. Schipor, care a facut o prezentare deosebită atât sărbătoritului și în special antologiei de poezie "Toamne, toamne..."

Au mai vorbit: Crenguța Bobric și Mihai Rața de la Suceava, Radu Strugariu de la Iași, au recitat poezii prof. Luminița Cotoară, Ana Balmuș. Au mai vorbit și Victor Prisacari și Ion Șorea de la Putna și un gospodar de la Iaslovăț.La final a vorbit și sărbătoritul Niculai Șorea, cetățean de onoare a comunei Iaslovăț, despre tot și despre toate...Apoi, toată asistența a coborât la o poza de grup și am intrat în Căminul Cultural unde la început s-a făcut premierea unor participanți veniți din alte localități. Sărbătoritul a primit diploma de excelență pentru jubileu celor 80 de ani de viață și 55 de ani de activitate.Suplimentar s-au acordat diplome de recunoștință celor care au donat carți la Biblioteca comunală și la Școala 2 Iaslovăț. Între premiați au fost: prof. V. Schipor pentru 61 carți la Scoala 2, unde a fost profesor și director 10 ani și 73 cărți la biblioteca comunală, apoi prof. Vasile Filip din Iași pentru donații din cărțile scrise de el și Niculai Șorea pentru 738 de volume la Școala 2 și 137 la biblioteca comunală.A urmat un scurt program artistic al elevilor coordonați de prof. Nicolai Cotoară din formația  „Țînțăroiu” din Iaslovăț, unde eleva din clasa III Emilia Maria Solovăstru a fost o solistă deosebită alături de solista consacrată Elena Popa Repeziș. Toți au realizat un spectacol deosebit de apreciat de oaspeți și de către cei peste 70 de spectatori prezenți în sală. La invitația domnului primar, Ion Cotoară, a avut loc o agapă pentru oaspeți la noul restaurant din Iaslovăț cu care s-a încheiat manifestația de la Iaslovăț în mod foarte plăcut.

 „La 20 martie 2013, am avut marea plăcere de a da curs invitaţiei de participare la întâlnirea, organizată impecabil de CN Transelectrica Bacău, cu ocazia împlinirii a 80 ani de viață a domnului prof.dr.ing. Niculai Şorea. M-a surprins, în mod mai mult decât plăcut, iniţiativa organizatorilor de a omagia oameni de calibrul domnului profesor Niculai Şorea, mai ales în aceste vremuri, în care ierarhia valorilor este total răsturnată, iar  țara noastră cu greu mai e capabila să creeze modele demne de urmat.

Întâlnirea seniorilor energeticii romaneşti din întreaga țară, cadre didactice universitare recunoscute în acest domeniu, decani, rectori, apoi mari constructori şi proiectanţi de marcă, care au realizat Sistemul Energetic Naţional, acum peste jumătate de veac, oameni ai exploatării şi a coordonării prin dispecer, specialişti PRAM  şi telemecanica, cu alte cuvinte o revedere unică, naţională, la care am avut ocazia să particip a reprezentat pentru mine o lecţie de viaţă, de muncă dar şi de apreciere, din trecute vremi. Spun aceasta în calitate de absolvent a unei instituţii de învăţământ superior de la Suceava, cu specializarea energetica industriala, care a avut ocazia unica de studia alături şi sub directa îndrumarea unor cadre didactice deosebite, care în majoritatea cazurilor aveau o vasta experienţă didactică dar şi în producţie. Între ei am remarcat încă de la primele cursuri pe domnul profesor Niculai Şorea, părere întărită şi la alte trei cursuri diferite din anii terminali. Pentru cei care sunt sau vor fi în situaţia absolvirii unei facultăţi şi a obţinerii unei licenţe, le doresc pe deplin sa aibă şansa de a avea un profesor şi un îndrumător cu profesionalismul şi meticulozitatea sa cazonă uneori, pe care le-am întâlnit din plin la domnul profesor Niculai Şorea. Recunosc, că uneori cantitatea informaţiilor predate, calculele complexe şi în special în domeniul fiabilităţii mecanice a liniilor electrice de înaltă tensiune ne copleşeau, dar metoda de predare: total liberă şi demonstraţiile făcute întăreau, alături de multe exemple practice, ideea ca „inginerul trebuie sa fie în stare a fie cu adevărat inginer”, după cum se exprima profesorul. Abia la Bacău am aflat ca profesorul nostru era de fapt un specialist recunoscut aici, dar şi în ţară, în domeniul liniilor electrice aeriene unde îşi susţinuse şi teza de doctorat, după care s-au schimbat unele prevederi în proiectarea acestor reţele electrice  de înaltă tensiune.Spre surprinderea mea am văzut, din interviul realizat de ing. Mihai Caba cu profesorul Niculai Sorea, că a fost şi şeful de proiect complex a părţii electrice române de la Hidrocentrala Stânca Costeşti pe Prut, unde a lucrat cu proiectanţi de la Leningrad din fosta URSS; că a fost expertul ţării noastre pentru soluţiile de lichidare a avariei din R. Moldova din 2000; că format o unitate de proiectare în domeniul termomecanic, la IRE Botoşani autorizată ISCIR, care a lucrat alături de ISPE şi CIPET la multe centrale termice din ţară. Am aflat că are în palmares mai multe invenţii şi inovaţii şi că a realizat multe lucrări ştiinţifice la diferite manifestări naţionale şi internaţionale, toate acestea mi-au întărit precizare, spusă nouă studenţilor că „inginerul trebuie să fie cu adevărat inginer” şi cred, după căldura cu care l-au primit şi omagiat colegii din întreaga ţară, că fostul meu profesor Niculai Şorea, a fost un foarte bun inginer. (Este titular a 13 brevete de invenție, pentru care a primit trei premii naționale, iar volumul lucrărilor științifice publicate depasește 2800 de pagini. Complementar activității de electro-energetician, a scris și a publicat proză, versuri, memorialistică).  Cat priveşte relaţia student-profesor, doresc tuturor să poată studia cu cineva cu felul de a fi şi caracterul domnului profesor Niculai Șorea: expunere deosebită a problematicii, demonstraţii clare, înţelegere, răbdare, onestitate, fairplay, dar şi cerinţe foarte mari de la învăţăcei şi nu în ultimul rând profesionalism bazat pe o vasta experienţa teoretică şi practica, încât la toate cerinţele existau soluţii.  Cu ocazia acestei onorabile aniversări, şi a lansării cărţii de poezie: „Toamne, toamne…”, altă surpriză deosebit de plăcută pentru mine, doresc domnului prof.dr.ing. Niculai Şorea, toate urările de sănătate, viaţă lungă alături de toată gratitudinea mea pentru ceea ce a făcut în vederea formării noastre ca ingineri energetici şi în special pentru pregătirea mea.”  (ing. Adriana Potoroaca - Dospinescu).

….. Una peste alta a fost un moment magnific, al valorilor incontestabile ale energeticii

româneşti, al dăruirii de-o viaţă, al aducerilor aminte peste care, aşa cum sublinia romanticul  profesor universitar Niculai Şorea, „Precum ţâşneşte acel strop preţios de energie din: ferecatul atom, grăuntele de cărbune sau năprasnicul şuvoi al apelor înspumate – prin truda şi priceperea energeticianului – în acest fel, câteodată, irupe din adâncul sufletului, printre

gânduri zbuciumate, dorinţe şi aşteptări, acea fulgerare din care, pe nesimţite, se întrupează cristalul unui vers; însă ambele nestemate obţinute sunt năluci efemere şi rătăcitoare acă nu le înlănţuim temeinic cu înţelepciune…
Şi totuşi lor le-am slujit cu patimă şi mari
sacrificii o viaţă de om, care a strâns peste ani multe toamne, toamne…” (Gabriel BALAŞA)

Parcurgând volumul antologic: Toamne, toamne...”

autor: Niculai Şorea

Categoric, pentru un “neavizat” volumul în speţă poate fi considerat un bun “exerciţiu poetic” făcut, uneori,

de oricare dintre noi, atins fiind de o “coardă” sensibilă a sufletului în această lume întortocheată a existenţei

noastre pământene. Se succed , de-a lungul întregului volum, aleator, o multitudine de imagini lirice,

percepute cu fiorul simţirii, iar versurile, care sunt un rezultat firesc al observaţiilor autorului, curg

limpede şi cristalin, fără prea multe “figuri de stil”, dovedind, cu prisosinţă ”că românul s-a născut ...poet!”

Citindu-i volumul pe de-ntregul, simţindu-i stările de vibraţie în suflet, transcrise în versuri curgătoare,

cu rimă clasică, simplă şi neforţată, cu siguranţă, cititorul, fie el chiar şi mai sus “avizat”, va avea acea

revelaţie a unei poezii a vieţii, izvorâte ca din sine însuşi. Iată motivaţia invitaţiei la lectura acestui volum...

 Firul principal care străbate din scoarţă-n scoarţă volumul aparţine celui mai liric simţ uman: iubirea. Ea

se întinde în toate capitolele în care a fost structurat volumul: “Trecute vremi, trecute toamne”,

“Suflet şi cutremurare”, “Frământări şi gânduri”, “Din valurile vieţii” şi “Trecător prin lume”,

într- o diversitate de substanţă: iubirea de părinţi, de locurile natale, de istoria locurilor, de natura acestora,

iubirea de colegi, de meserie, iubirea faţă de fiinţa dragă, împărtăşită sau nu, iubirea visată. De altfel,  ca

icoană de suflet, volumul este dedicat iubiţilor săi părinţi, Magdalina şi Ion Şorea:

                        De stai mereu şi cugeţi la adevărul veşnic,

                        Cum vremea trecătoare în umbre se preface,

                        Te stingi ca lumânarea, ce se topeşte-n sfeşnic,

                        Cu amintirea vieţii...ce nu se mai întoarce !   

Şi, totuşi,  cred că orice confrate de breaslă, care-i cunoaşte activitatea celor 55 de ani ai meseriei,

consemnată succint, prin metafora: “OM al reţelelor electrice” în monumentala monografie: “File

din istoria energeticii româneşti” şi apoteozată de o teză de doctorat de înalt nivel ştiinţific, după

parcurgerea volumului de poezie a inginerului Niculai Sorea, şi-ar pune, firesc, o întrebare retorică şi

revelatoare:“Cum a fost posibilă, la domnul inginer dr. Niculai Şorea, pe parcursul vieţii

tumultoase şi  activităţii sale prodigioase, o asemenea îmbinare fericită a muncii sale cu... starea de

 poezie ?!”Răspunsul este cât se poate de simplu: A sălăşluit tot timpul în sufletul său!Ing. Mihai Caba”.

 

Elena Repeziș, Manager RECL

 

    

 

 

Număr voturi:

7

Votează:

Comentarii

Momentan nu sunt comentarii inregistrate.

Amărăşti1

Comuna Amărăşti este aşezată în partea sudică a Platformei Olteţului din Podişul Getic şi are ca vecini comuna Găvile la nord, comuna Creţeni la sud, comuna Suteşti la est şi comuna Guşoieni la Vest. The village is composed of the localities Amărăşti, Memoiu, Mereşeşti, Palanga and Padina. The territory of the commune has as characteristics hills with an altitude of 300-350 m, narrow peaks and the region of the medium height hills is cut by deep valleys.citeşte tot textul

poza