Prezentarea comunităţii: Bolintin Vale

Bolintin-Vale este un oraş în judeţul Giurgiu, Muntenia, România. Este al doilea oraş ca importanţă şi ca număr de locuitori din judeţul Giurgiu. A primit statutul de oraş în 1989. Teritoriul oraşului se întinde pe o suprafaţă de 4.042 ha (intravilan – 924,25 ha, extravilan – 3.117,75 ha) pe direcţia est-vest. Localitatea este aşezată în centrul Câmpiei Române, în lunca dintre râurile Argeş (vest) şi Sabar (est).
Oraşul Bolintin-Vale este singura localitate urbană din România situată pe două râuri paralele aflate la mare distanţă de confluenţa lor, Argeşul şi Sabarul, la 4 km în linie dreaptă.
Relieful este fluvial, de câmpie cu multe aluviuni, aduse treptat din Munţii Carpaţi şi Subcarpaţi, de râurile Argeş şi Sabar. Formele de relief fluviale se succed ca nişte fâşii longitudinale de-a lungul râurilor de la vest la est, astfel: Câmpia Găvanul Burdea (vest), albia minoră a Argeşului (vestul oraşului), grindurile îngemănate centrale, albia minoră a Sabarului (estul oraşului) grinduri laterale (la est de pod peste Sabar).
Clima specifică zonei geografice în care se află localitatea Bolintin-Vale se caracterizează prin veri foarte calde, cu cantităţi medii de precipitaţii, care cadîn general sub formă de averse şi prin ierni relativ reci, marcate la intervale neregulate de viscole puternice şi de încălziri frecvente.
Cele mai mari cantităţi de precipitaţii cad în sezonul cald, când convecţiei dinamice frontale i se adaugă termoconvecţia favorizată de încălzirea excesivă a suprafeţei terestre şi aerului din straturile inferioare ale atmosferei. Ele au adesea un caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi vijelii.
Fauna mai prezintă elemente tipice de stepă şi silvostepă: popândău, şoarece de câmp, şobolan de câmp.
Vegetaţia acvatică este de trei feluri: vegetaţie acvatică de mal (formată din stuf şi papură, care cresc pe malurile râurilor), vegetaţie plutitoare (formată dinnufărul galben, nufărul alb) şi vegetaţie submersă (brădiş), care se află pe fundul apei.
Un loc important îl ocupă fauna piscicolă. Printre speciile care populează apele râurilor sunt: roşioara, bibanul, crapul, plătica etc.
Cu ce ne mândrim
La Bolintin-Vale s-a născut în 1825 poetul Dimitrie Bolintineanu, Ministru al Cultelor şi Instrucţiunii Publice şi fondatorul Universităţii Bucureşti.
Listă sate aparţinătoare
Suseni | 647 locuitori |
Crivina | 928 locuitori |
Malu Spart | 3023 locuitori |
Bolintin-Vale | 7140 locuitori |