Loading date and time...

Premii şi distincţii

 

EPSA 2011

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” a primit o nouă certificare de bună practică în cadrul ediției 2011 a premiilor „European Public Sector Awards” (EPSA) din cadrul Institutului European de Administrație Publică.

Certificarea proiectului EBC ca „Best Practice” a venit în urma a trei etape de evaluare derulate până în prezent de un juriu experimentat desemnat de EPSA, rezultând o listă scurtă de 58 de nominalizați dintr-un total de 274 de proiecte din 33 de țări participante la ediția din acest an. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, a concurat la premiile EPSA 2011 la categoria „Smart Public Service in a Cold Economic Climate” – Servicii publice inteligente într-un context economic dificil. Dinstincția de bună practică oferită în acest an recompensează și certifică rezultatele remarcabile pe care le-a avut proiectul EBC până în prezent.

 

COMPUTERWORLD Honors Program

Unitatea de Management a Proiectului, din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, a fost desemnată ca Laureat în cadrul ComputerWorld Honors Program 2011.

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” se alătură altor 254 de proiecte nominalizate din 23 de țări, dintr-un total de peste 1000 de aplicanți din întreaga lume.

Evenimentul de decernare a premiilor va avea loc pe data de 20 iunie 2011, la Washington D.C., SUA.

 

ASOCIATIA NATIONALA A FUNCTIONARILOR PUBLICI

Premiul I în cadrul Competiţiei Naţionale a celor mai bune practici din Administraţia Publică, la categoria "Îmbunătăţirea serviciilor publice printr-un management organizaţional şi al calităţii performanţei", organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în 2010.

Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică în administraţia publică din România datorită rezultatelor remarcabile obţinute, a eficienţei demonstrate şi a practicilor inovative diseminate.

 

THE HIGHEST HONOR IN PROJECT MANAGEMENT

Finalist în cadrul competiției International Project Excellence Award 2010, la categoria "Project Excellence in Medium-Sized Projects", organizată de Asociația Internațională de Project Management.

Rigurozitatea implementării şi succesul înregistrat de Programul de instruire TIC în şcoală şi afaceri şi Portalul eComunitate, ce fac parte din proiectul "Economia Bazată pe Cunoaştere", au impresionat juriul IPMA (Asociaţia Internaţională de Project Management), care le recomandă drept una dintre cele mai importante realizări în domeniul managementului de proiect.

 

e-Inclusion 2008

Medalie în cadrul Competiției e-Inclusion organizată de Comisia Europeană, la secţiunea "Geographic Inclusion", Viena, 2008. Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică pentru utilizarea eficientă a IT&C şi a tehnologiei digitale pentru combaterea dezavantajelor sociale şi a excluziunii digitale.

 

Premiile IT&C ale Romaniei 2006

Economia Bazată pe Cunoaştere a fost considerat "Proiectul cu cel mai bun conţinut informaţional" în cadrul Premiilor IT&C ale României – Bucurerști, 2006, pentru contribuţia la amplul proces de extindere a accesului la tehnologii informaţionale şi comunicaţii moderne pentru comunităţile rurale - Bucureşti, 2006.

Prezentarea comunităţii: Dărmăneşti


Pe drumul încărcat de istorie care leagă Bucureştiul de Târgovişte, cunoscut ca "Drumul Domnişorului", la jumatatea dintre cele două oraşe mari, găsim comuna Dărmăneşti. În componenţa comunei intră satul Dărmăneşti şi Mărginenii de Sus. Comuna se întinde pe o suprafaţă de 3314 ha, fiind populată cu 5.050 de locuitori.
 

Cadrul natural

 

Relief

Comuna Darmanesti este situata in partea central- estica a judetului Dambovita, la granita cu judetul Prahova.Din punct de vedere geografic, localitatea este incadrata in zona de campie, pe trepta de relief cea mai joasa si mai tanara din judet.Este situata in Campia piemontala a Cricovului, subunitate a Campiei Romane, desfasurata intre raurile Prahova (la est) si Ialomita (la vest).Campia Cricovului este formata in zona luncii Cricovului Dulce, afluent al Ialomitei, avand aspect de platou inalt.Fiind o jona joasa, sunt bine dezvoltate luncile, situate da-a lungul afluentilor colectati da raul Ialomita.

 

Structura  geomorfologica

Campia Cricovului  are un fundament format din roci vechi (proterozoice si paleozoice) apartinand Platformei Moesice peste care s-au depus sedimente mezozoice si neozoice.La sfarsitul Pliocenului si in Cuaternar s-au depus nisipuri, pietrisuri, argile si loess, care au dus la transformarea Lacului Pontic in uscat.

Cele mai vechi roci sunt cele din campia ionalta, alcatuite din din material argilos bogat in oxizi de fier si aluminiu.Ca substrat goelogic se intalnesc in adancime pietrisuri si bolovanisuri rulate, transportate si depuse de rauri in cursul lor din zona montana spre campie.Peste aceste formatiuni s-au depus nisipuri grosiere si fine si material loessoid.
 

Hidrologia

Localitatea Darmanesti este situata in bazinul hidrografic al raului Ialomita, fiind marginit de paraul Provita, afluent al raului Cricovului Dulce.Apele subterane depin de gradul de permeabilitate, de grosimea si  extensiunea rocilor care le inmagazineaza.Nivelul panzei freatice este intanit aproape de suprafata in zonele joase de lunca si coboara la 30-40 m adancime in campia inalta.
 

Clima

Teritoriul comunei Darmanesi  este situat in zona de clima temperat continantala, caracterizata prin amplitudini termice mari, determinatre de racirile puternice din timpul iernii din cauza maselor de aer rece venite din nordul continentului si din est, dinspre Campia Rusa si incalzirilor excesive ce au loc vara  in timpul invaziilor de are tropical.Valorile termice medii multianuale pentru partea centrala a judetului Dambovita sunt cuprinse intre 9,9 – 9,6˚C.

Cantitatea de precipitatii variaza in campia Cricovului intre 550 -65 mm/an.In cursul unui an pluviometric normal, cele mai multe precipitatii se inregistreaza in perioada calda a anului (65 – 70 %), cu un maxim pluviometric in luna iunie sau iulie si un minim la sfarsitul toamnei si iarna.In privinta regimului eolian, dominante sunt vanturile din nord –est cu o viteza medie anuala de 3,2 m/s.

 

Vegetatia

 Suprafata comunei se incadreaza in zona de silvostepa, caraterizata printr-o alternanta de palcuri de padure si pajisti stepice.In perimetrele impadurite predomina stejarul, caruia i se mai adauga carpenul, frasilnul, jugastrul, teiul, ulmul,cornul, paducelul,macesul, etc.In sectoarele mai joase ale luncilor se intalnesc catina rosie, catina alba si macrisul.Pe malurile apelor se afla plopi, salcii si arini iar in luncile joase papura, trestia si coada vulpii.Caracteristicile pedoclimatice favorizeaza aparitia in terenurile cultivate a pirului gras, neghinei, mohorului etc.

In vatra satului sunt cultivati pomi fructiferi (pruni, zazari, meri, peri, visini etc.).
 

Fauna

Campia Cricovului a fost afectata de interventiile antropice care au avut ca rezultat transformarea terenurilor acoperite cu vegetatie spontana in terenuri arabile.Consecinta directa a acestei transformari a fost scaderea considerabila a exemplarelor faunistice caracteristice: lupi, iepuri, vulpi si inmultirea rozatoarelor si insectelor.
 

Soluri

Invelisul pedologic al suprafetei din aceasta zona este diversificat, in fnctie de substrat.In lunci se intalnesc soluri aluvionare dezvoltate pe depozitele de marne; in albiile raurilor se formeaza soluri tinere, aluviale pe depozitele stratificate depuse in timpul viiturilor; in lunca inalta si pe terase, ferite de inundatii s-au format cernoziomuri levigate, tipice pentru silvostepa, bogate in humus; pentru arealele impadurite, specific este solul brun-roscat de padure, soluri formate pe baza materialului organic provenit de la padurile de stejar.

 

Vecini

Printre vecinătăţile comunităţii se numără :
§         comuna I.L.Caragiale (5km);
§         comuna Vlădeni (4km) unde există o rezervaţie de zimbri;
§         Filipeştii de Târg - aici se pot vedea ruinele Palatului Cantacuzino (Micul Trianon) şi grădina palatului unde găsim specii deosebite de arbori
§         oraşul Târgovişte (30km), fosta capitală a Ţării Româneşti – aici se pot vizita o mulţime de vestigii istorice (Cetatea de scaun, Biserica Domnească, Turnul Chindiei)

Pe dealurile din apropiere se află Mânăstirea Viforata şi Mânăstirea Dealul unde este îngropat capul domnitorului Mihai Viteazul.


Cu ce ne mândrim

Dupa ani mulţi în care sătenii au avut de îndurat diverse regimuri ce i-au ţinut în stare de sărăcie, a venit vremea când dărmăneştenii au ajuns la nivelul de dezvoltare pe care şi-l doreau generaţiile trecute. Principala valoare a noastră o constituie oamenii care au făcut ca satul să se dezvolte, crescând nivelul de trai al locuitorilor.

Ne mândrim cu peisajele naturale, cu solul fertil, cu meşteşugurile transmise din generaţie în generaţie şi cu interesul manifestat de localnici pentru cultură şi educaţie.

 

Listă sate aparţinătoare

sat Darmanesti

3836 locuitori

sat Marginenii de Sus

1214 locuitori

Scaesti4

Din punct de vedere arheologic, Scăeştiul se află la confluenţa dintre trei mari şantiere argeologice, pe epoca neolitică (Argetoaia), pe epoca bronzului (cultura Coţofeni), şi pe epoca romană (Răcari), fiind o zonă bogată în inventarul ceramic.citeşte tot textul

poza