Loading date and time...

Premii şi distincţii

 

EPSA 2011

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” a primit o nouă certificare de bună practică în cadrul ediției 2011 a premiilor „European Public Sector Awards” (EPSA) din cadrul Institutului European de Administrație Publică.

Certificarea proiectului EBC ca „Best Practice” a venit în urma a trei etape de evaluare derulate până în prezent de un juriu experimentat desemnat de EPSA, rezultând o listă scurtă de 58 de nominalizați dintr-un total de 274 de proiecte din 33 de țări participante la ediția din acest an. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, a concurat la premiile EPSA 2011 la categoria „Smart Public Service in a Cold Economic Climate” – Servicii publice inteligente într-un context economic dificil. Dinstincția de bună practică oferită în acest an recompensează și certifică rezultatele remarcabile pe care le-a avut proiectul EBC până în prezent.

 

COMPUTERWORLD Honors Program

Unitatea de Management a Proiectului, din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, a fost desemnată ca Laureat în cadrul ComputerWorld Honors Program 2011.

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” se alătură altor 254 de proiecte nominalizate din 23 de țări, dintr-un total de peste 1000 de aplicanți din întreaga lume.

Evenimentul de decernare a premiilor va avea loc pe data de 20 iunie 2011, la Washington D.C., SUA.

 

ASOCIATIA NATIONALA A FUNCTIONARILOR PUBLICI

Premiul I în cadrul Competiţiei Naţionale a celor mai bune practici din Administraţia Publică, la categoria "Îmbunătăţirea serviciilor publice printr-un management organizaţional şi al calităţii performanţei", organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în 2010.

Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică în administraţia publică din România datorită rezultatelor remarcabile obţinute, a eficienţei demonstrate şi a practicilor inovative diseminate.

 

THE HIGHEST HONOR IN PROJECT MANAGEMENT

Finalist în cadrul competiției International Project Excellence Award 2010, la categoria "Project Excellence in Medium-Sized Projects", organizată de Asociația Internațională de Project Management.

Rigurozitatea implementării şi succesul înregistrat de Programul de instruire TIC în şcoală şi afaceri şi Portalul eComunitate, ce fac parte din proiectul "Economia Bazată pe Cunoaştere", au impresionat juriul IPMA (Asociaţia Internaţională de Project Management), care le recomandă drept una dintre cele mai importante realizări în domeniul managementului de proiect.

 

e-Inclusion 2008

Medalie în cadrul Competiției e-Inclusion organizată de Comisia Europeană, la secţiunea "Geographic Inclusion", Viena, 2008. Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică pentru utilizarea eficientă a IT&C şi a tehnologiei digitale pentru combaterea dezavantajelor sociale şi a excluziunii digitale.

 

Premiile IT&C ale Romaniei 2006

Economia Bazată pe Cunoaştere a fost considerat "Proiectul cu cel mai bun conţinut informaţional" în cadrul Premiilor IT&C ale României – Bucurerști, 2006, pentru contribuţia la amplul proces de extindere a accesului la tehnologii informaţionale şi comunicaţii moderne pentru comunităţile rurale - Bucureşti, 2006.

La Iaslovăţ, educaţia ecologică se adresează copiilor şi părinţilor

05.06.2010
Locuitorii comunei Iaslovăţ, judeţul Suceava, sunt mai conştienţi faţă de problemele mediului înconjurător, după ce în localitatea lor a fost derulat amplu proiect ecologic. Graţie acestui proiect, peste 90% dintre elevi au un comportament mai atent faţă de mediu, iar 40% dintre ei îşi asumă responsabilităţi legate de protecţia mediului.

Acestea sunt doar câteva dintre rezultatele palpabile cu care s-a soldat proiectul de mediu iniţiat acum doi ani de către Victor Prisacariu, directorul Şcolii cu clasele I-VIII Iaslovăţ, şi soţia sa, Viorica Prisacariu, cadru didactic la aceeaşi unitate de învăţământ.

”Dumnealor fac naveta de la 6 km şi practică profesia de dascăli de mulţi ani, cu multă dăruire şi pricepere. Dar au dorit să facă şi mai multe pentru elevii lor şi s-au informat cu privire la posibilitatea accesării unor fonduri pentru un proiect de mediu, au scris şi depus documentaţia, sprijiniţi fiind şi de domnul primar Ion Cotoară şi de membrii Consiliului Local. Au fost mobilizaţi elevi şi cadre didactice din cadrul şcolii care au participat cu bunăvoinţă şi mândrie la toate activităţile desfăşurate în faza de implementare a proiectului”, povesteşte Elena Repeziş, managerul Reţelei Electronice a Comunităţii Locale (RECL).

Proiectul face parte din categoria PIR (Proiecte pentru Învăţământ Rural) şi a fost finanţat de Banca Mondială şi Guvernul României. Primăria Iaslovăţ a contribuit cu 10% din valoare. Ceilalţi parteneri au fost: Şcoala cu clasele I-VIII I.I. Mironescu din comuna Tazlău, judeţul Neamţ, Agenţia de Protecţie a Mediului Suceava, Ziarul "Crai Nou" şi compania S.C.Oxid SRL.

Obiectivul general al proiectului a vizat formarea unor deprinderi de viaţă sănătoasă, ecologică şi de protecţie a mediului, prin activităţi de întreţinere a ambientului şcolii şi al comunităţii, ţinte care au fost atinse cu succes. ”Astfel, 90% dintre elevi au acum un comportament mai atent faţă de mediu, 40% dintre ei îşi asumă responsabilităţi legate de protecţia mediului, 25% au început chiar să şi iniţieze activităţi pentru cunoaşterea mediului, iar 70% se exprimă mai uşor pe teme de protecţie a mediului”, ne-a declarat Elena Repeziş. Managerul RECL a adăugat că 70% din profesori sunt capabili să iniţieze proiecte în echipă, iar 50% din locuitorii satului sunt mai conştienţi fată de problemele de mediu.

O relaţie mai bună între şcoală şi comunitate

Pentru se ajunge la aceste rezultate, în timpul celor doi ani de proiect, a fost identificat un grup ţintă format din 15 elevi, 4 părinţi şi 2 cadre didactice, capabil să întreprindă acţiuni ecologice. Totodată, baza materială a şcolii a fost îmbunătăţită prin achiziţionarea de aparatură audio, video, PC, lupe şi microscoape, biblioteca şcolii s-a îmbogăţit cu CD-uri, atlasuri şi publicaţii, iar în curricula şcolară a fost introdus opţionalul "Micii ecologişti". După aceea, a fost înfiinţat cercul ”Prietenii Naturii”, cu ai cărui membri s-a organizat o excursie tematică pe traseul Iaslovăţ-Suceava-Fălticeni-Târgu Neamţ-Piatra Neamţ -Tazlău-Parcul Naţional Ceahlău. Membrii cercului au fost sufletul acţiunii de împădurire a văii pârâului Iaslovăţ cu specii de arbori care fixeză solul. Toate aceste lucruri au condus la crearea unei relaţii mai bune între şcoală şi comunitate. De aici nu a mai fost decât un pas până la schimbarea mentalităţii întregii comunităţi asupra mediului înconjurător, o dovadă în acest sens fiind introducerea colectării selective a deşeurilor.

Activităţile proiectului:

"SOS-viaţa noastră!” - activitate de prezentare a proiectului;
"Mă informez, învăţ, creez - sunt responsabil”
- activitate practică pentru crearea de afişe şi pliante cu mesaje ECO şi distribuirea acestora în comunitate;
"Iaslovăţ - un pârâu curat!”
- activitate de igienizare a văii pârâului Iaslovăţ;
"Un copil, un copac, luptă pentru viată”
- plantare de puieţi pe versantul stâng al dealului Dolina, care a fost afectat de alunecări de teren;
"Conservarea biodiversităţii din zona Iaslovăţ”
- studierea speciilor de plante şi animale din zonă;
"Artă din deşeuri; parada costumelor la carnavalul Eco”
- desfăşurat cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului";
"Casa ta şi mediul tău trebuie să fie curate!”
- campanie de avertizare a populaţiei asupra consecinţelor depozitării necorespunzătoare a deşeurilor;
"Să cunoaştem şi să protejăm frumuseţile naturii”
- excursie la Şcoala I.I.Mironescu, com. Tazlău jud. Neamţ, activitate de igienizare în Parcul Naţional Ceahlău;
"Învaţă şi tu”!
– simpozion final.

"Pe aceeaşi temă:

Şcoala din Mahmudia s-a specializat în educaţie ecologică

Educatia ecologică, învăţată şi prin mărţişoare

Voturi: 2

Cuvinte cheie: Iaslovăţjudeţul Suceavaecologieşcoalăeleviprotecţia mediului

Adaugă comentariul tău

Bravo lor

Dată: 06.12.2010 Autor: Bogdantheone
Oricum ar fi, merita felicitati!

semn de intrebare

Dată: 06.12.2010 Autor: Bogdantheone
oare acest comportament e unul ce dureza 24/24 sau doar in prezenta profesorilor?

O mica lamurire

Dată: 01.12.2010 Autor: cristinelM
Oare aceasta legatura nu trebuia facuta de mai mult timp,intre scoala si comunitate?Vrem ca toti elevii care ies de pe bancile scolii sa stie doar carte si nimic practic?A,si inca ceva daca vom sta si singura noastra activitate va fi sa sacrie comentarii cu : "sa salvam mediul",nu se va salva nimic,trebuie ca tu sa incepi sa faci ceva sa ajuti mediul: sa faci propuneri,sa te aduni cu prietenii si sa faceti pliante cu mesaje pentru a salva mediul.

Ecologia nu este luata in seama de mai nimeni

Dată: 01.12.2010 Autor: cristinelM
Este un gest frumos si un lucru foarte bun ca unii oameni sunt interesati de ecologie.Parerea mea,este ca ar trebui facute astfel de ore ecologie cu toti locuitorii din Iaslovat,nu numai cu copii si parintii.

Intrebare

Dată: 30.11.2010 Autor: valdi
De ce oare astfel de proiecte nu se declanseaza in toata tara, in toate scolile? Cred ca nu iti trebuie fonduri ca sa aduni hartia, plasticul de pe jos sau sa te constitui in grupuri de 2-3 elevi si sa atragi atentia si unor oameni mari ca nu este ecologic sa arunci resturile pe jos. Ca se mai cheltuiesc si niste bani europeni pe mese festive la sfarsit de proiect, asta-i alta poveste

exemplu

Dată: 30.11.2010 Autor: elenush
Ar trebui pus mai mult accent pe educatia ecologica. Acesta este un exemplu de bune practici. Sa salvam mediul

nevoie

Dată: 30.11.2010 Autor: elenush
Mediul trebuie protejat. Este o nevoie, nu un trend, niciun moft

incepem sa ne autoeducam

Dată: 29.11.2010 Autor: mayer_ooo
Acum sa vedem si rezultatele acestor proiecte ..avand in vedere ca este al doilea articol pe care il citesc in tema cu ecologia,deci este un semn bun avand in vedere ca doringta de a ne educa exista.

proiecte

Dată: 29.11.2010 Autor: calugarita
copii care apreciaza natura si o protejeaza sunt o raza de speranta pentru planeta noastra

FELICITARI!!!

Dată: 29.11.2010 Autor: Legrandandrea
Felicitari cadrelor didactice pt ca au avut initiativa de a demara acest proiect.Felicitari si elevilor si cetatenilor ca au luat parte la proiect si ca au invatat ceea ce era mai important!Ar trebui sa urmeze acest exemplu si alte scoli.

exemplar

Dată: 28.11.2010 Autor: monicom
Ar trebui urmat exemplul din Iaslovat. In mediul urban activitatile ecologice au ajuns un mijloc de publicitate si nu un scop.

Sugestie

Dată: 25.11.2010 Autor: Alex
Educatia ecologica a copiilor, dar si a parintilor e buna, insa nu ar trebui sa substituie deficientele sistemului. Astfel, firmele responsabile de salubrizare in orasele Romaniei nu prevad, de exemplu existenta in statele lor de functiuni a maturatorilor de strada. In aceeasi ordine de idei, de ce nu se practica pe larg, in calitate de "pedepse" pentru infractiuni mici, activitati de salubrizare in folosul comunitatii?

rezultate

Dată: 02.07.2010 Autor: magda.mihai
Destule dintre proiectele derulate au avut rezultate cat se poate de concrete

ce-mi place

Dată: 18.06.2010 Autor: magda.mihai
Ei, uite, asata-mi place! Se deruleaza sau, si mai bine, s-au derulat atatea proiecte (nu numai de mediu) fara sa se stie apoi care au fost rezultatele palpabile. Aici chiar ca am inteles cat e de bun un asemenea proiect si ce aduce el pentru comunitate. As spune ca foarte multe...Neasteptat de multe...

Scaesti4

Din punct de vedere arheologic, Scăeştiul se află la confluenţa dintre trei mari şantiere argeologice, pe epoca neolitică (Argetoaia), pe epoca bronzului (cultura Coţofeni), şi pe epoca romană (Răcari), fiind o zonă bogată în inventarul ceramic.citeşte tot textul

poza