Loading date and time...

Premii şi distincţii

 

EPSA 2011

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” a primit o nouă certificare de bună practică în cadrul ediției 2011 a premiilor „European Public Sector Awards” (EPSA) din cadrul Institutului European de Administrație Publică.

Certificarea proiectului EBC ca „Best Practice” a venit în urma a trei etape de evaluare derulate până în prezent de un juriu experimentat desemnat de EPSA, rezultând o listă scurtă de 58 de nominalizați dintr-un total de 274 de proiecte din 33 de țări participante la ediția din acest an. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, a concurat la premiile EPSA 2011 la categoria „Smart Public Service in a Cold Economic Climate” – Servicii publice inteligente într-un context economic dificil. Dinstincția de bună practică oferită în acest an recompensează și certifică rezultatele remarcabile pe care le-a avut proiectul EBC până în prezent.

 

COMPUTERWORLD Honors Program

Unitatea de Management a Proiectului, din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, a fost desemnată ca Laureat în cadrul ComputerWorld Honors Program 2011.

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” se alătură altor 254 de proiecte nominalizate din 23 de țări, dintr-un total de peste 1000 de aplicanți din întreaga lume.

Evenimentul de decernare a premiilor va avea loc pe data de 20 iunie 2011, la Washington D.C., SUA.

 

ASOCIATIA NATIONALA A FUNCTIONARILOR PUBLICI

Premiul I în cadrul Competiţiei Naţionale a celor mai bune practici din Administraţia Publică, la categoria "Îmbunătăţirea serviciilor publice printr-un management organizaţional şi al calităţii performanţei", organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în 2010.

Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică în administraţia publică din România datorită rezultatelor remarcabile obţinute, a eficienţei demonstrate şi a practicilor inovative diseminate.

 

THE HIGHEST HONOR IN PROJECT MANAGEMENT

Finalist în cadrul competiției International Project Excellence Award 2010, la categoria "Project Excellence in Medium-Sized Projects", organizată de Asociația Internațională de Project Management.

Rigurozitatea implementării şi succesul înregistrat de Programul de instruire TIC în şcoală şi afaceri şi Portalul eComunitate, ce fac parte din proiectul "Economia Bazată pe Cunoaştere", au impresionat juriul IPMA (Asociaţia Internaţională de Project Management), care le recomandă drept una dintre cele mai importante realizări în domeniul managementului de proiect.

 

e-Inclusion 2008

Medalie în cadrul Competiției e-Inclusion organizată de Comisia Europeană, la secţiunea "Geographic Inclusion", Viena, 2008. Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică pentru utilizarea eficientă a IT&C şi a tehnologiei digitale pentru combaterea dezavantajelor sociale şi a excluziunii digitale.

 

Premiile IT&C ale Romaniei 2006

Economia Bazată pe Cunoaştere a fost considerat "Proiectul cu cel mai bun conţinut informaţional" în cadrul Premiilor IT&C ale României – Bucurerști, 2006, pentru contribuţia la amplul proces de extindere a accesului la tehnologii informaţionale şi comunicaţii moderne pentru comunităţile rurale - Bucureşti, 2006.

Iara, Roata de Jos şi Bolintin Vale s-au aliat pentru a-i convinge pe localnici să nu se mai teamă de calculator

22.09.2010
Comunele Iara (Cluj), Roata de Jos şi Bolintin Vale (Giurgiu) au creat un parteneriat cu care au câştigat un proiect prin programul "Economia bazată pe Cunoaştere", pe care îl vor implementa, împreună, pentru a-i învăţa pe oamenii din comunitate să folosească calculatorul şi internetul, iar la finalul cursurilor, aceştia vor obţine diplome de competenţă.

Roata de Jos şi Bolintin Vale se află la o depărtare de maxim 20 de kilometri una de cealaltă, aşadar acţiunile pe care le vor dezvolta împreună şi care vor avea loc în mare parte la centrele PAPI din cele două localităţi, nu vor implica probleme deosebite.

“În ceea ce priveşte comuna Iara, pe ei i-am rugat să se implice în acest parteneriat alături de noi, deşi sunt mai departe, în Cluj, datorită experienţei pe care o au. Cei de la PAPI din Iara au mai făcut asemenea proiecte şi ştiu deja multe lucruri pe care o să le învăţăm şi noi. Apoi ei au mai făcut până acum seminarii, iar scopul proiectului este tocmai acela de a aduce tehnologia informaţiei cât mai aproape de oameni”, a explicat Cristina Drăghiciu, care este unul din iniţiatorii proiectului, din Roata de Jos.

Ea a spus că în aceste zile primăria din localitate va obţine acreditarea necesară pentru organizarea de cursuri de iniţiere în calculator, de la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale din Giurgiu, pentru ca la 1 noiembrie, când demarează efectiv proiectul, toate să fie în regulă.„Noi săptămâna aceasta predăm dosarul la comisia de autorizare din cadrul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale. Cei din Bolintin au acreditat deja PAPI ca centru de formare pe competenţe profesionale – informatică. S-au mişcat mai bine ca noi, dar rezolvăm şi noi curând această problemă”, a spus Cristina Drăghiciu.

Şi managerii RECL vor fi şcoliţi

În cadrul proiectului vor avea loc două acţiuni concrete. Una va fi aceea de a-i şcoli pe managerii RECL din Roata de Jos şi Bolintin pentru ca ei să poată preda, mai departe, cursuri de informatică, dar să aibă şi o diplomă valabilă. De fapt, aceşti oameni ştiu deja o mare parte din cunoştinţele care le vor fi predate, pentru că le-au dobândit, la rândul lor, în cadrul cursurilor de formare derulate prin proiectul ”Economia bazată pe Cunoaștere”, dar vor avea ocazia să stea de vorbă în continuare cu profesionişti în domeniu, care îi vor ajuta să înveţe şi lucruri noi în materie de informatică, dar şi cum să-i înveţe ei la rândul lor pe alţii. A doua acţiune care se va derula în cadrul proiectului vor fi cursurile pentru oamenii din comunitate.

„Cursurile ne vor ajuta să fim în stare să transmitem informaţia mai departe, către cei pe care îi învăţăm, să le spunem care sunt principalele programe de operare, care sunt componentele calculatorului, să-i învăţăm pe oameni să-şi scrie un CV, mai ales că la noi în mediul rural sunt mulţi şomeri. Sau, poate şi-a găsit omul un job, dar vrea să ştie mai mult, vrea să avanseze, să ştie cum să foloseasca programe precum Excel, să poată căuta informaţii pe net, să-şi facă o adresa de mail şi alte asemenea lucruri”, a spus Cristina Drăghiciu.

După ce vor termina seminariile, managerii RECL vor organiza, fiecare în localitatea lui, cursuri de informatică pentru săteni.

Astfel, se vor forma patru grupe, de câte maxim 12 persoane, două pentru Roata de Jos şi două pentru Bolintin Vale. La finalul cursurilor, care vor avea între 60 şi 80 de ore şi sunt gratuite, oamenii vor primi şi ei diplome, avizate de Ministerul Muncii şi de Ministerul Educaţiei.

„Nimeni nu s-a născut învăţat”

Deşi lucrurile sună foarte bine, există mici probleme pe care managerii RECL le vor întâmpina în această parte a proiectului. Oamenii se tem de calculator.

„Prima problemă este că avem de-a face cu oameni între 20 şi 40 de ani. Mulţi dintre ei au copii cărora le-au cumpărat calculatoare şi ei nici nu pun mâna pe el pentru că aşa le-au zis copii. Să nu le atingă că le strică. Cei mici, fireşte, au învăţat mult mai repede să folosească PC-urile şi le zic părinţilor să aibă grijă ca nu cumva să le strice. Atunci ei se tem şi să apese pe butonul de pornire”, a spus Cristina Drăghiciu.

Aceasta a povestit că o altă reticenţă a oamenilor este legată de faptul că le este ruşine să arate că nu se pricep la ceva, le e frică că nu vor înţelege cum funcţionează calculatorul sau se tem că ceilalţi vor râde de ei.

„Noi trebuie să-i facem întâi să înţeleagă că nu va râde nimeni de ei, că nimeni nu s-a născut învăţat. Dar sperăm să-i atragă faptul că aceste cursuri sunt gratuite. De exemplu, astă primăvară le-am spus să vină la PAPI să îi ajutăm să-şi depună tot felul de cereri online şi nu a venit nici măcar unul. De aceea, pe lângă aceste cursuri, aici, la PAPI, oamenii vor vorbi şi multe alte lucruri, despre problemele lor, şi sperăm să-i mai relaxăm şi poate, după ce vor învăţa, vor veni la noi să-şi rezolve şi alte probleme care se pot soluţiona cu ajutorul calculatorului”, a spus iniţiatorul proiectului.

Perioada de implementare a proiectului este de patru luni şi începe în noiembrie, iar finanţarea, de 25.000 de lei, este asigurată de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Ce este Programul Conect

Programul de Parteneriat Conect este parte integrantă a proiectului „Economia bazată pe Cunoaştere” şi vizează promovarea şi sprijinirea dezvoltării unor parteneriate reale între comunităţi şi actori sociali şi în acelaşi timp consolidarea unui cadru de cooperare menit a valorifica resursele locale, infrastructura şi instrumentele TIC ca şi vehicul al dezvoltării sustenabile pentru comunităţile EBC.

 

Majoritatea oportunităţilor de finanţare încurajează parteneriatul între actori sociali şi reprezentanţi ai comunităţii în cadru extins şi, nu în ultimul rând, cooperarea şi promovarea de perspective comune sau direcţii de dezvoltare agreate la nivel de zone învecinate.

Pe aceeaşi temă:

PAPI Calafindești are două proiecte câștigate prin programul Conect

Voluntari PAPI în Saschiz, Rupea şi Valea Viilor – un proiect CONECT derulat în cele trei comunităţi

Voturi: 1

Cuvinte cheie: IaraRoata de JosBolintin Valejudeţul Clujjudeţul Giurgiuprogramul Conectparteneriatcursuri calificarecursuri informaticăcompetenţe profesionale

Adaugă comentariul tău

nici nu stiti cati bunici invata PC-ul

Dată: 22.01.2011 Autor: magda.mihai
Nu o sa va vina sa credeti cati bunici au descoperit internetul! Au lasat teama deoparte, iar acum sunt de-a dreptul incantati in ce fel se pot bucura de pensie. Sia atunci cei tineri se ambitioneaza si mai mult.

Sceptic

Dată: 06.12.2010 Autor: Bogdantheone
E bine ca se incearca astfel de programe, insa nu stiu cat de receptivi vor fi locuitorii din respectivele comune. Sper totusi sa fie niste cursuri bine realizate si in final sa fie incununate de succes pentru ca apoi sa fie implementate si in alte localitati.

Un lucru bun

Dată: 01.12.2010 Autor: Cercel
Un lucru bun ca se fac astfel de cursuri gratuite, mai ales in mediul rural. Copii au primit calculatoare de la scoala sa le foloseasca la invatat, dar putine sunt scolile care ii si invata sa foloseasca acele calculatoare in acest scop. Eu sper ca in urma acestor cursuri sa le creasca numarul de clienti si sa aiba succes cu centrele. Ar fi bine daca primariile ar pastra acei oameni care se instruiesc sa predea cursurile de informatica.

Desteptarea

Dată: 30.11.2010 Autor: valdi
De ce oare trebuie sa se apeleze la amabilitatea unor persoane cu experienta (in cazul articolui, din Iara) si nu institutiile care au astfel de sarcini, sa isi faca datoria si sa elaboreze un proiect sablon de calitate in care sa fie necesar sa se completeze decat datele specifice respectivei localitati si sa-l trimita peste tot

calculatorul

Dată: 30.11.2010 Autor: calugarita
Felicitari celor care incearca sa le deschida ochii semenilor nostri,t, totul se invata, trebuie doar sa vrei

prieten

Dată: 30.11.2010 Autor: elenush
O imprietenire de proportii cu calculatorul va demonstra ca poate fi cel mai bun prieten al omului

panica

Dată: 30.11.2010 Autor: elenush
Macar elementele de baza sa le invete. Si parintii mei sunt foarte panicati sa nu il strice

Incercarea moarte nare.o rusine e sa furi nu sa inveti.

Dată: 29.11.2010 Autor: mayer_ooo
Teama ar trebui sa fie pentru necunoastere ,nu pentru cunoastere..cu totii suntem sa excelam in multe iar de ras nu cred ca o sa rada nimeni de ei ..tot ce trebuie e sa incerce.

E bine ca-i invata si pe cei din mediul rural sa foloseasca calculatorul:)

Dată: 24.11.2010 Autor: allexinnoalexys
E bine ca-i invata si pe cei din mediul rural sa foloseasca calculatorul:)Ca e folositor oriunde.

o oportunitate pentru Iara

Dată: 05.11.2010 Autor: ion.nastase
Este foarte bine, reprezinta o oportunitate pentru Iara, acolo unde oamenii au ramas fara foarte multe posibilitati, dupa inchiderea minei

Efort

Dată: 05.11.2010 Autor: marin.ion
Evident cineva trebuie sa le aprecieze eforturile managerilor RECL

Incurajare

Dată: 05.11.2010 Autor: marin.ion
Oamenii ar trebui adusi in numar cat mai mare sa invete sa utilizeze calculatorul... internerul si calculatorul sunt doua necesitati primordiale astazi

Bicaz10

Oraşul Bicaz este situat în partea de vest a judeţului Neamţ, în zona montană, la confluenţa râului Bicaz cu râul Bistriţa. În ceea ce priveşte cadrul natural, oraşul Bicaz este plasat la limita dintre masivul Ceahlău, munţii Tarcăului, munţii Stânişoarei. Ca înălţimi se remarcă muntele Sima - 1147 m, Batca Stegea - 1316 m şi Cosmiţa - 1012,5 m. De pe munţii din jur se varsă în râul Bistriţa numeroase pâraie: Izvorul Muntelui cu afluent pârâul Furcituri, Izvorul Alb, Potoci, Secu, Cojusna, Podiş, Neagu, Gicovenilor, Dorului. În râul Bicaz se varsă pârâiele Basa şi Apusului.citeşte tot textul

poza