Loading date and time...

Premii şi distincţii

 

EPSA 2011

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” a primit o nouă certificare de bună practică în cadrul ediției 2011 a premiilor „European Public Sector Awards” (EPSA) din cadrul Institutului European de Administrație Publică.

Certificarea proiectului EBC ca „Best Practice” a venit în urma a trei etape de evaluare derulate până în prezent de un juriu experimentat desemnat de EPSA, rezultând o listă scurtă de 58 de nominalizați dintr-un total de 274 de proiecte din 33 de țări participante la ediția din acest an. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, a concurat la premiile EPSA 2011 la categoria „Smart Public Service in a Cold Economic Climate” – Servicii publice inteligente într-un context economic dificil. Dinstincția de bună practică oferită în acest an recompensează și certifică rezultatele remarcabile pe care le-a avut proiectul EBC până în prezent.

 

COMPUTERWORLD Honors Program

Unitatea de Management a Proiectului, din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, a fost desemnată ca Laureat în cadrul ComputerWorld Honors Program 2011.

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” se alătură altor 254 de proiecte nominalizate din 23 de țări, dintr-un total de peste 1000 de aplicanți din întreaga lume.

Evenimentul de decernare a premiilor va avea loc pe data de 20 iunie 2011, la Washington D.C., SUA.

 

ASOCIATIA NATIONALA A FUNCTIONARILOR PUBLICI

Premiul I în cadrul Competiţiei Naţionale a celor mai bune practici din Administraţia Publică, la categoria "Îmbunătăţirea serviciilor publice printr-un management organizaţional şi al calităţii performanţei", organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în 2010.

Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică în administraţia publică din România datorită rezultatelor remarcabile obţinute, a eficienţei demonstrate şi a practicilor inovative diseminate.

 

THE HIGHEST HONOR IN PROJECT MANAGEMENT

Finalist în cadrul competiției International Project Excellence Award 2010, la categoria "Project Excellence in Medium-Sized Projects", organizată de Asociația Internațională de Project Management.

Rigurozitatea implementării şi succesul înregistrat de Programul de instruire TIC în şcoală şi afaceri şi Portalul eComunitate, ce fac parte din proiectul "Economia Bazată pe Cunoaştere", au impresionat juriul IPMA (Asociaţia Internaţională de Project Management), care le recomandă drept una dintre cele mai importante realizări în domeniul managementului de proiect.

 

e-Inclusion 2008

Medalie în cadrul Competiției e-Inclusion organizată de Comisia Europeană, la secţiunea "Geographic Inclusion", Viena, 2008. Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică pentru utilizarea eficientă a IT&C şi a tehnologiei digitale pentru combaterea dezavantajelor sociale şi a excluziunii digitale.

 

Premiile IT&C ale Romaniei 2006

Economia Bazată pe Cunoaştere a fost considerat "Proiectul cu cel mai bun conţinut informaţional" în cadrul Premiilor IT&C ale României – Bucurerști, 2006, pentru contribuţia la amplul proces de extindere a accesului la tehnologii informaţionale şi comunicaţii moderne pentru comunităţile rurale - Bucureşti, 2006.

“E-Tradiţii în România multiculturală”- o continuare a proiectului eCULTURĂ în variantă vrânceană, la Vintileasca

13.09.2013
În data de 2 iunie la Şcoala „Regina Maria” din Vintileasca a demarat proiectul „E-Tradiţii în România multiculturală”. Acesta este construit după modelul proiectelor derulate sub umbrela competiției eCULTURA din cadrul proiectului Economia Bazată pe Cunoaștere, un program care s-a dovedit a fi de succes pentru toate comunitățile EBC implicate și, ca atare, la Vintileasca are o continuare. Instituţiile partenere sunt Şcoala Nr. 25 din Braşov şi Clubul Copiilor din Săcele. Împreună, cadrele didactice şi elevii celor trei şcoli vor promova meşteşugurile tradiţionale, cântecul şi portul popular românesc.

Iniţiat de către unul dintre cei mai sufletişti dascăli din Vintileasca, doamna profesoară Stana Georgescu Apostu, proiectul “E-Tradiţii în România multiculturală” este menit să continue tradiţia eCULTURĂ la Şcoala “Regina Maria” din Vintileasca. În acest scop iniţiatoarea proiectului a ales ca partenere două instituţii şcolare non EBC.

Un prilej pentru promovarea proiectului EBC

În momentul în care Şcoala “Regina Maria” din Vintileasca şi-a cooptat partenerii de proiect, profesoara Stana Georgescu Apostu le-a vorbit dascălilor din Săcele şi Braşov despre succesele înregistrate sub umbrela EBC. Proiecte precum eCULTURĂ, e-Vacanţă şi experienţele avute peste hotare de profesoara Stana Georgescu Apostu au stârnit interesul colegelor sale.

“ E-Tradiţii în România multiculturală” este de fapt o continuare a proiectului eCULTURA. Am încercat să îi atragem în proiect vorbindu-le despre activităţile EBC despre faptul că şi noi deţinem cunoştinţe într-un domeniu care îi interesează pe ei foarte mult şi anume, tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. De altfel, dată fiind distanţa care ne desparte, neavând psoibilitatea să mergem foarte des unii la alţii vom lucra foarte mult cu calculatorul şi internetul, vom întocmi documente digitale, le vom transmite unii altora, le vom posta pe adresa de Facebook a proiectului. Cu prilejul primei întâlniri le-am povestit despre e- Vacanţa despre eCULTURA, despre faptul că eu am reuşit să vizitez prin intermediul EBC câteva şcoli din Finlanda şi am venit de acolo cu nişte experienţe foarte interesante. Am fost bucuroşi că au acceptat să ia parte la proiectul nostru „E-Tradiţii în România multiculturală”, că au manifestat interes şi trebuie să fim cât mai creativi pentru a le stimula curiozitatea şi în continuare”,a spus Stana Georgescu Apostu.

Proiectul a demarat în data de 2 iunie când copiii din Vintileasca au fost în vizită atât la Şcoala Numărul 25 din Braşov cât şi la Clubul Copiilor din Săcele. Aici au legat prietenii, au schimbat impresii, au aflat fiecare despre performanţele celorlalţi, iar cadrele didactice implicate au pus la punct ultimele detalii ale proiectului.

“Am iniţiat acest parteneriat împreună cu doamna profesoară de istorie Ioana Tatu de la Şcoala din Braşov şi cu doamna profesoară Silvia Tatu de la Clubul Copiilor din Săcele. Noi suntem interesate să promovăm meşteşugurile, adică să le imprimăm copiilor noştri ideea că meseria este brăţară de aur. De la copiii şi profesorii din Braşov vom afla mai multe despre breslele transilvănene. Clubul Copiilor din Săcele va promova meşteşugurile, tradiţiile din zonă şi cântecul popular”, a afirmat doamna profesoară Stana Georgescu Apostu, responsabil EBC la Şcoala „Regina Maria” din Vintileasca.

Prima întâlnire, un succes

Grupul ţintă al proiectului cultural este alcătuit din elevi care manifestă preocupare pentru tradiţiile populare româneşti dar şi din elevi de etnie romă. Mai exact de la Şcoala din Vintileasca participă 22 de copii de gimnaziu, care sunt implicaţi în activităţile Ansamblului Folcloric „Dorul Ciobănaşului” şi ale Clubului Micilor Meşteri Populari. Grupul ţintă al Clubului Copiilor din Săcele este format din 22 de copii de etnie romă, iar din Braşov iau parte copiii clasei a şasea de la Şcoala Nr. 25.

Prima întâlnire poate fi considerată un succes prin impactul pe care activităţile derulate în ziua de 2 iunie l-au avut asupra elevilor implicaţi în proiect. “La Săcele am rămas impresionaţi de cât de multe lucruri ştiu să facă elevii Clublui Şcolar: să încondeieze ouă, să coasă, să interpreteze muzică populară. Aceşti copii sunt de etnie romă şi ne-am gândit noi cu prilejul proiectului nostru să îi determinăm să înfiinţeze o formaţie de dansuri populare. Copiii din Braşov au fost foarte încântaţi să facă cunoştinţă cu noi , le-am vorbit despre tradiţiile populare i-am făcut şi pe ei curioşi în această direcţie, le-am spus că ne interesează cum funcţionau breslele ,cum erau conduse, ce reguli trebuiau să respecte oamenii care făceau parte din ele. În aceeaşi zi am organizat o expoziţie de costume şi obiecte decorative tradiţionale” a povestit dascălul Stana Georgescu Apostu.

Un proiect de mare interes

Proiectul profesoarei Stana Georgescu Apostu a strânit fără nicio îndoială interesul colaboratoarelor din cele două instituţii non EBC. Originară din Vintileasca, profesora Ioana Tatu nu a stat nicio secundă pe gânduri atunci când i s-a propus să facă cunoscute elevilor din Braşov tradiţiile populare din localitatea sa natală.

“Eu m-am născut, am copilărit şi am terminat gimnaziul la Vintileasca şi vreau să aduc în atenţia elevilor mei locul în care m-am născut şi tradiţiile populare de aici. Este vorba de clasa la care sunt dirigintă la Şcoala Nr. 25 din Braşov unde activez ca profesoară de istorie. Cunosc activitatea EBC a profesoarei Stana Georgescu Apostu pe care o apreciez foarte mult pentru că sunt puţine cadre didactice care ţin atât de mult la tradiţie”, a spus profesoara Ioana Tatu.

Tot sentimentele de apreciere şi respect pe care i le poartă colegei sale, au determinat-o şi pe profesoara Silvia Tatu de la Clubul Copiilor din Săcele să se implice în proiectul „E-Tradiţii în România multiculturală”.

“ Eu o cunosc pe doamna din primăvara anului 2007 când ne-am cunoscut la un simpozion despre tradiţii organizat de Clubul Copiilor din Şimleul Silvaniei şi m-a impresionat felul în care elevii dumneaei au demonstrat acolo meşteşugul încondeierii ouălelor şi portul lor autentic. Ulterior ne-am mai întâlnit şi al alte evenimente de acelaşi gen. Acest proiect a venit ca o continuare a vechii noastre colaborări. Mi s-a părut interesant şi educativ să particip la acest proiect care se pliază perfect pe specificul activităţii noastre pentru că eu conduc un Centru de cultură tradiţională la Clubul Copiiilor din Săcele”, a povestit profesoara Silvia Tatu.

În vizită la Vintileasca

Proiectul iniţiat de Şcoala EBC din Vintileasca include o gamă variată de activităţi, de la vizite şi concursuri la realizarea unui veritabil festival al artelor tradiţionale româneşti. Copiii din Săcele şi Braşov au astfel ocazia de a face cunoştinţă cu meşterii populari din Vintileasca în perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când vor veni în vizită în comunitatea vrânceană.

“Vor veni şi ei la noi, vor merge în sat la atelierele meşteşugarilor noştri ca să cunoască concret modul în care lucrează fierarul, şindrilarul, ţesătoarea. La noi încă se practică în comună aceste meşteşuguri pe care le vom fotografia şi filma. Vom edita mai apoi fotografiile şi filmuleţele şi le vom pune pe un site al proiectului ce urmează să fie creat. Activităţile vor fi diverse şi pentru că este nevoie de timp ca să le pregătim am decis să derulăm proiectul pe perioada unui an”, a declarat iniţiatoarea proiectului. Finanţarea deplasărilor incluse în proiect va fi realizată cu sprijinul autorităţilor locale şi al părinţilor.

Ecouri EBC

Menţinerea vie a meşteşugurilor şi tradiţiilor populare româneşti este o preocupare mai veche a Şcolii “Regina Maria” din Vintileasca. Un pas important în acest sens l-a reprezentat proiectul “e-Lectură, e-Tradiţii”, derulat în 2012 prin programul de granturi eCULTURĂ, derulat de Ministerul pentru Societatea Informațională în cadrul proiectului “Asistență tehnică pentru utilizarea TIC în școli și biblioteci”.

De menționat este faptul că, pentru Vintileasca, promovarea eficientă a meșteșugurilor și tradițiilor populate din această comunitate a început să aibă chiar și efecte economice. Astfel, recent, profesoara Stana Georgescu Apostu a fost contactată telefonic de un bucureştean care şi-a manifestat dorinţa de a cumpăra şindrilă, după ce a aflat că acesta este un meșteșug împământenit la Vintileasca. Acesta a aflat mai multe despre comunitate şi despre preocupările meşteşugarilor de aici citind pe site-ul ecomunitate.ro despre “e-Lectură, e-Tradiţii” – unul dintre cele 33 de proiecte finanţate de Ministerul pentru Societatea Informațională prin competiția de granturi eCULTURĂ.

Articole similare:

Proiectele EBC ale Şcolii din Vintileasca, intens mediatizate de presă

Voturi: 1
Cuvinte cheie: VintileascaeCULTURApromovare tradițiipromovare meșteșuguriecouri EBC

Scaesti4

Din punct de vedere arheologic, Scăeştiul se află la confluenţa dintre trei mari şantiere argeologice, pe epoca neolitică (Argetoaia), pe epoca bronzului (cultura Coţofeni), şi pe epoca romană (Răcari), fiind o zonă bogată în inventarul ceramic.citeşte tot textul

poza