Loading date and time...

Premii şi distincţii

 

EPSA 2011

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” a primit o nouă certificare de bună practică în cadrul ediției 2011 a premiilor „European Public Sector Awards” (EPSA) din cadrul Institutului European de Administrație Publică.

Certificarea proiectului EBC ca „Best Practice” a venit în urma a trei etape de evaluare derulate până în prezent de un juriu experimentat desemnat de EPSA, rezultând o listă scurtă de 58 de nominalizați dintr-un total de 274 de proiecte din 33 de țări participante la ediția din acest an. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, a concurat la premiile EPSA 2011 la categoria „Smart Public Service in a Cold Economic Climate” – Servicii publice inteligente într-un context economic dificil. Dinstincția de bună practică oferită în acest an recompensează și certifică rezultatele remarcabile pe care le-a avut proiectul EBC până în prezent.

 

COMPUTERWORLD Honors Program

Unitatea de Management a Proiectului, din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, a fost desemnată ca Laureat în cadrul ComputerWorld Honors Program 2011.

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” se alătură altor 254 de proiecte nominalizate din 23 de țări, dintr-un total de peste 1000 de aplicanți din întreaga lume.

Evenimentul de decernare a premiilor va avea loc pe data de 20 iunie 2011, la Washington D.C., SUA.

 

ASOCIATIA NATIONALA A FUNCTIONARILOR PUBLICI

Premiul I în cadrul Competiţiei Naţionale a celor mai bune practici din Administraţia Publică, la categoria "Îmbunătăţirea serviciilor publice printr-un management organizaţional şi al calităţii performanţei", organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în 2010.

Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică în administraţia publică din România datorită rezultatelor remarcabile obţinute, a eficienţei demonstrate şi a practicilor inovative diseminate.

 

THE HIGHEST HONOR IN PROJECT MANAGEMENT

Finalist în cadrul competiției International Project Excellence Award 2010, la categoria "Project Excellence in Medium-Sized Projects", organizată de Asociația Internațională de Project Management.

Rigurozitatea implementării şi succesul înregistrat de Programul de instruire TIC în şcoală şi afaceri şi Portalul eComunitate, ce fac parte din proiectul "Economia Bazată pe Cunoaştere", au impresionat juriul IPMA (Asociaţia Internaţională de Project Management), care le recomandă drept una dintre cele mai importante realizări în domeniul managementului de proiect.

 

e-Inclusion 2008

Medalie în cadrul Competiției e-Inclusion organizată de Comisia Europeană, la secţiunea "Geographic Inclusion", Viena, 2008. Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică pentru utilizarea eficientă a IT&C şi a tehnologiei digitale pentru combaterea dezavantajelor sociale şi a excluziunii digitale.

 

Premiile IT&C ale Romaniei 2006

Economia Bazată pe Cunoaştere a fost considerat "Proiectul cu cel mai bun conţinut informaţional" în cadrul Premiilor IT&C ale României – Bucurerști, 2006, pentru contribuţia la amplul proces de extindere a accesului la tehnologii informaţionale şi comunicaţii moderne pentru comunităţile rurale - Bucureşti, 2006.

EBC, la originea înfiinţării a două muzee în localitatea Vintileasca

18.02.2013
Un muzeu etnografic şi altul dedicat meşterilor populari. Sunt obiectivele pe care profesorii din echipa EBC a Şcolii “Regina Maria” din Vintileasca (jud.Vrancea) şi-au propus să le ducă la îndeplinire în viitorul apropiat. Dacă primul îşi va avea sediul într-o casă veche de peste 150 de ani, pentru cel de-al doilea cadrele didactice încearcă să găsească o locaţie potrivită. Ambele muzee au ca puncte de plecare proiecte EBC implementate în şcoala din localitate.

Totul a început în anul 2009 când echipa EBC a Şcolii Vintileasca s-a înscris în competiţia „e-Vacanţă!”. Coordonaţi de profesoara Stana Georgescu Apostu, pe atunci directoare a instituţiei şcolare, în cadrul uneia dintre activităţi care le cerea să evidenţieze valorile comunităţii locale, elevii şi profesorii din Vintileasca au înfiinţat într-o sală de clasă un muzeu etnografic. Acesta funcţionează şi acum, iar persoanele interesate de trecutul comunităţii locale pot admira obiecte foarte vechi strânse de la bunicii satului.

“Noi am considerat că între valorile comunităţii noastre cele mai importante sunt tradiţiile, obiceiurile şi meşteşugurile, aşa că produsul activităţii noastre a fost acest mic muzeu la care visam de mai bine de 30 de ani. Echipa de proiect eVacanţă s-a ocupat de dotarea si amenajarea Muzeului in colaborare cu părinţi , bunici, şi profesori. Mai exact am amenajat o cameră în stil tradiţional românesc cu paturi, 2 lăzi de zestre, o oglindă veche, ţoale, pături, o masă rotundă joasă cu scăunele din lemn, un dulap vechi, o icoană, un leagăn pentru copii, pernuţe şi costume populare. Obiectele au fost fie aduse de copii, fie procurate de la persoane drăguţe care au vrut să ne ajute”, a povestit profesoara Stana Georgescu Apostu.

Stana Georgescu Apostu crede însă că tradiţiile din Vintileasca sunt mult prea valoroase şi nu pot să încapă într-o singură încăpere. Şi pentru că în urmă cu ceva vreme a moştenit o casă foarte veche de la o bătrână de care a avut grijă, profesoara şi-a propus să transforme clădirea într-un muzeu care să fie permanent deschis publicului larg.

“Proiectul eVacanţă! ne-a ajutat să capătăm experienţa necesară pentru înfiinţarea unui muzeu în gospodăria batrânei Aniţa Tufanoiu, gospodărie veche de peste 150 de ani. Casa are nevoie de ceva îmbunătăţiri, de aceea în această vară am investit nişte bani şi am acoperit-o. Sperăm ca în scurt timp muzeul la care visăm sa capete viaţă. Mi-aş dori ca după inaugurare să îl înscriem în circuitul naţional al muzeelor”, a spus Stana Georgescu Apostu.

Staţie de radioficare urmare a meritelor obţinute în proiectele EBC

În urma competiţiei e-Vacanţă 2009 copiii din Vintileasca au mers într-o tabără de creaţie la Poiana Pinului în judeţul Buzău. O altă surpriză de care au avut parte avea să vină din partea autorităţilor locale, care au decis să doteze şcoala cu o staţie de radioficare.

“Văzând entuziasmul copiilor şi faptul că şcoala noastră s-a evidenţiat printre şcolile EBC, primarul de atunci a decis să ne premieze cu o staţie de radioficare. Copiii merg în laboratorul de informatică, conectează staţia la muzică direct de pe internet, organizăm diverse manifestări culturale la care ne este de mare folos. De exemplu, de doi ani încoace de Ziua Internaţională a Dansului organizăm întâlniri cu ansambluri folclorice de pe toată Valea Râmnicului. Ne dorim să înfinţăm un post de radio al şcolii astfel ca în pauze să intervenim şi noi cu anunţuri şi ştiri”, a arătat profesoara.

Muzeu al meşterilor populari din Vintileasca

Pentru că în localitatea Vintileasca numărul meşteşugarilor populari este foarte mare, iar produsele care ies din mâinile lor au o valoare aparte pentru comunitatea de pe Valea Râmnicului, profesoara Stana Georgescu Apostu vrea ca munca acestora să fie cunoscută peste generaţii. De aceea, intenţionează să înfiinţeze un muzeu în care fiecare meşter să îşi aibă propriul spaţiu.

“La noi în localitate sunt meşteri şindrilari, ţesătoare şi femei care încondeiază ouă. Vom realiza câte un album foto pentru fiecare meşter popular şi vom amenaja câte un spaţiu pentru fiecare, în care vom le vom expune produsele. Vom strânge obiectele şi informaţiile cu ajutorul elevilor şi al unui grup de voluntari pe care i-am identificat cu ocazia derulării proiectului eCultură, “e-Lectură, e-Tradiţii”. Deocamdată nu am reuşit să găsim un spaţiu pentru amenajarea Muzeului Meşterului Popular, dar mai căutăm, pentru că ne dorim să păstrăm vii tradiţiile populare în conştiinţa comunităţii locale”, a subliniat profesoara Stana Georgescu Apostu.

O parte dintre obiectele care îşi vor găsi locul în acest muzeu au fost deja strânse pe timpul activităţilor derulate prin proiectul eCULTURĂ “e-Lectură, e-Tradiţii”. Acelaşi proiect a însemnat apariţia în cinci numere a revistei “Punte între generaţii”. Dascălii doresc ca publicaţia să fie editată în continuare şi sunt dispuşi să contribuie lunar cu o sumă din propriul salariu pentru ca acest lucru să fie posibil.

Articole similare:

EBC aduce un muzeu etnografic virtual la Calafindeşti

Muzeul etnografic de la Brusturi diversifică gama beneficiarilor PAPI

Voturi: 0
Cuvinte cheie: Vintileascajud.Vranceamuzeuetnograficmeşteri populari

Talpa11

Comuna Talpa este situată în nordul judeţului Teleorman, la 45 km distanţă de reşedinţa de judeţ, Alexandria. Relieful este unul specific de câmpie cu o climă temeprat continentalăciteşte tot textul

poza