Loading date and time...

Premii şi distincţii

 

EPSA 2011

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” a primit o nouă certificare de bună practică în cadrul ediției 2011 a premiilor „European Public Sector Awards” (EPSA) din cadrul Institutului European de Administrație Publică.

Certificarea proiectului EBC ca „Best Practice” a venit în urma a trei etape de evaluare derulate până în prezent de un juriu experimentat desemnat de EPSA, rezultând o listă scurtă de 58 de nominalizați dintr-un total de 274 de proiecte din 33 de țări participante la ediția din acest an. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, a concurat la premiile EPSA 2011 la categoria „Smart Public Service in a Cold Economic Climate” – Servicii publice inteligente într-un context economic dificil. Dinstincția de bună practică oferită în acest an recompensează și certifică rezultatele remarcabile pe care le-a avut proiectul EBC până în prezent.

 

COMPUTERWORLD Honors Program

Unitatea de Management a Proiectului, din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, a fost desemnată ca Laureat în cadrul ComputerWorld Honors Program 2011.

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” se alătură altor 254 de proiecte nominalizate din 23 de țări, dintr-un total de peste 1000 de aplicanți din întreaga lume.

Evenimentul de decernare a premiilor va avea loc pe data de 20 iunie 2011, la Washington D.C., SUA.

 

ASOCIATIA NATIONALA A FUNCTIONARILOR PUBLICI

Premiul I în cadrul Competiţiei Naţionale a celor mai bune practici din Administraţia Publică, la categoria "Îmbunătăţirea serviciilor publice printr-un management organizaţional şi al calităţii performanţei", organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în 2010.

Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică în administraţia publică din România datorită rezultatelor remarcabile obţinute, a eficienţei demonstrate şi a practicilor inovative diseminate.

 

THE HIGHEST HONOR IN PROJECT MANAGEMENT

Finalist în cadrul competiției International Project Excellence Award 2010, la categoria "Project Excellence in Medium-Sized Projects", organizată de Asociația Internațională de Project Management.

Rigurozitatea implementării şi succesul înregistrat de Programul de instruire TIC în şcoală şi afaceri şi Portalul eComunitate, ce fac parte din proiectul "Economia Bazată pe Cunoaştere", au impresionat juriul IPMA (Asociaţia Internaţională de Project Management), care le recomandă drept una dintre cele mai importante realizări în domeniul managementului de proiect.

 

e-Inclusion 2008

Medalie în cadrul Competiției e-Inclusion organizată de Comisia Europeană, la secţiunea "Geographic Inclusion", Viena, 2008. Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică pentru utilizarea eficientă a IT&C şi a tehnologiei digitale pentru combaterea dezavantajelor sociale şi a excluziunii digitale.

 

Premiile IT&C ale Romaniei 2006

Economia Bazată pe Cunoaştere a fost considerat "Proiectul cu cel mai bun conţinut informaţional" în cadrul Premiilor IT&C ale României – Bucurerști, 2006, pentru contribuţia la amplul proces de extindere a accesului la tehnologii informaţionale şi comunicaţii moderne pentru comunităţile rurale - Bucureşti, 2006.

Cursul de antreprenoriat facilitat de EBC la Cacica a format cinci femei de afaceri

11.09.2013
În localitatea Cacica (jud. Suceava), cinci dintre cele 22 de beneficiare ale cursurilor de antreprenoriat destinate femeilor, organizate cu sprijinul programului „Economia Bazată pe Cunoaştere” (EBC), derulat de Ministerul pentru Societatea Informațională, şi-au pus deja pe picioare o afacere. Elena Ciornei şi Adela Poleacec sunt două dintre aceste exemple de succes. Prima a urmat și un curs de masaj, şi-a înfiinţat un PFA şi acum colaborează cu baza de tratament Cacica, iar a doua şi-a deschis un magazin mixt, unde se ocupă singură de logistică, aprovizionare şi contabilitate.

Centrul PAPI Cacica

O bună parte dintre femeile comunităţii Cacica sunt persoane inactive, casnice sau şomere, de aceea era nevoie de un curs care să le ajute să îşi deschidă orizontul, să asimileze cunoştinţe care să le ajute să se integreze pe piaţa muncii. Din acest motiv, Centrul PAPI Cacica a facilitat organizarea în comună a unui curs de antreprenoriat menit să ajute femeile. În acest scop PAPI a încheiat un parteneriat cu Fundaţia Pro Woman şi, datorită infrastructurii moderne IT&C puse la dispoziţie prin EBC, a fost în măsură să asigure desfășurarea acestui curs în comună.

”Centrul PAPI a derulat acest proiect prin EBC şi putem spune, acum după finalizarea lui, că a beneficiat de succesul scontat. A fost o iniţiativă îndrăzneaţă a Centrului PAPI, dar consider că am reuşit. Imediat după ce am promovat acest curs în comună, femeile au prezentat un mare interes, s-au înscris, am discutat cu ele, le-am spus ce specializări vor urma, ce vor învăţa în urma cursului. Toate acestea au fost posibile datorită resurselor şi infrastructurii TIC oferite de Economia Bazată pe Cunoaştere”, a spus managerul RECL Cacica, Constantin Ciornei.

„Comuna Cacica cu cele 22 de cursante a fost inclusă într-un proiect mai amplu, care a vizat un grup ţintă de 1.116 femei din mediul rural, din 63 de comune din 15 judeţe, care au urmat un stagiu de formare în antreprenoriat, cursuri de operare PC şi asistenţă în începerea unei afaceri”, a completat reprezentanta Fundaţiei Pro Woman, Valentina Paraschiv.

Cursul s-a desfăşurat în două etape. Prima a privit iniţierea în utilizarea calculatorului, iar a doua etapă, iniţierea în afaceri.

„Participantele la curs au fost evaluate după aceste 10 zile de instruire, iar rezultatele au fost peste aşteptări. E adevărat, cursantele s-au prezentat la fiecare şedinţă cu conştinciozitate şi au prezentat interes. După orele de curs, aveam întrebări şi cereau informaţii suplimentare”, a explicat administratorul RECL Cacica şi trainer al cursului, Cornel Cozmici.

Planuri de afaceri realizate

A doua etapă a vizat iniţierea în afaceri. Femeile care au participat la curs au învăţat să întocmească un plan de afaceri şi să urmeze toţi paşii care sunt necesari pentru a pune pe picioare o afacere şi pentru a o continua cu succes.

Adela Poleacec în vârstă de 45 de ani este una dintre cursantele care s-a încumetat să intre pe piaţa muncii, după ani de zile în care a fost casnică. Ea a ales să îşi deschidă un magazin mixt, păstrând astfel tradiţia în familie.

„Mi-am dorit mereu să nu mai fiu casnică şi să am propria afacere, cât de mică şi să deschid un magazin mixt. Acum am reuşit. Mi-am înfiinţat o întreprindere familială. Tatăl meu a avut un magazin, iar eu mi-am dorit să îi urmez exemplul pentru că ştiam puţin din ce făcea el în magazin. Şi în urma cursurilor EBC, care mi-au fost de mare mare ajutor, sunt mândră să spun că mă pot ocupa de toate în afacerea mea. Acolo am învăţat să folosesc calculatorul, aşa că pot să mă ocup de logistică, de achiziţii, am învăţat la curs şi noţiuni de contabilitate, iar acum sunt capabilă să îmi ţin singură evidenţa şi socotelile. Ba mai mult, tata, care avea o persoană care să se ocupe de logistică şi achiziţii şi o altă persoană îi făcea contabilitate, mi-a cerut ajutorul şi îi ţin eu toată evidenţa, aşa că profitul lui e mai mare.Tot ce fac pentru mine fac şi pentru el pentru că acum am cunoştinţele necesare”, a mărturisit Adela Poleacec.

O altă cursantă care acum nu mai e casnică, ci o femeie cu o activitate apreciată în comunitate, este Elena Ciornei.

„Cursul a fost foarte bun pentru toată lumea care l-a urmat. Nu aveam habar despre nimic din ce înseamnă un loc de muncă, o afacere, calculator sau internet. Nu aveam experienţă în nimic şi credeam că e imposibil să realizez ceva în urma cursului. A fost însă foarte bun şi eficient. Am învăţat să folosesc calculatorul, diferite programe, internetul, apoi am învăţat paşii ce trebuie urmaţi pentru deschiderea unei afaceri, fie ca vorbim de PFA, fie de un SRL. Am început cu noţiuni de bază, cu ce trebuie să ai pentru a porni o afacere, cu ce să începi efectiv, ce să urmăreşti pe parcurs, am învăţat să ne analizăm munca, pentru ca activitatea noastră să fie eficientă”, a arătat Elena Ciornei.

”După ce am urmat cursul de iniţiere în utilizarea calculatorului şi cel de antreprenoriat, eu am ales să îmi înfiinţez un PFA. Am primit toate informaţiile necesare, tot sprijinul. Astfel că între timp, am reuşit să urmez şi un curs de masaj, care e şi obiectul de activitate al PFA-ului meu. Toate pot să spun că s-au legat. Acum lucrez la baza de tratament unde colaborez cu un medic de specialitate. Fac masaj de întreţinere şi masaj terapeutic în cadrul bazei de tratament din comună”, a precizat proaspăta antreprenoare.

”Ar trebui organizate în continuare astfel de cursuri, aşa încât şi alte persoane din comună sau din localităţile învecinate care nu au beneficiat de astfel de instruiri să poată să le urmeze”, a conchis Elena Ciornei.

Cele cinci persoane care şi-au deschis o afacere au beneficiat de consultanţă din partea Fundaţiei Pro Woman şi a Centrului PAPI, cu tot ce înseamnă acte, informaţii, drumuri la instituţiile abilitate.

Celelalte 17 femei sunt şi ele acum în căutarea unui loc de muncă după ce li s-a dezvoltat spiritul antreprenorial, motivarea şi au beneficiat de dezvoltarea abilităţilor şi cunoştinţelor necesare iniţierii şi susţinerii unor activităţi lucrative în rândul femeilor din mediul rural.

Cursul „Femeia Antreprenor în Rural” a fost finanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane 2007-2013.

Articole similare:

Cu sprijinul EBC, managerul RECL Homocea a devenit formator în domeniul antreprenoriatului

EBC i-a ajutat pe localnicii din Dalboşeţ să devină antreprenori

Voturi: 0
Cuvinte cheie: Cacicajud. Suceavacursuriantreprenoriatfemeiafaceri

Salasu de Sus3

Comuna este situată în depresiunea Haţegului străjuită de masivul Retezat în partea de sud. Are un relief de şes şi colinar, fiind formată din 11 sate aşezate pe râurile ce izvorăsc din Retezat.citeşte tot textul

poza