Loading date and time...

Premii şi distincţii

 

EPSA 2011

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” a primit o nouă certificare de bună practică în cadrul ediției 2011 a premiilor „European Public Sector Awards” (EPSA) din cadrul Institutului European de Administrație Publică.

Certificarea proiectului EBC ca „Best Practice” a venit în urma a trei etape de evaluare derulate până în prezent de un juriu experimentat desemnat de EPSA, rezultând o listă scurtă de 58 de nominalizați dintr-un total de 274 de proiecte din 33 de țări participante la ediția din acest an. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, a concurat la premiile EPSA 2011 la categoria „Smart Public Service in a Cold Economic Climate” – Servicii publice inteligente într-un context economic dificil. Dinstincția de bună practică oferită în acest an recompensează și certifică rezultatele remarcabile pe care le-a avut proiectul EBC până în prezent.

 

COMPUTERWORLD Honors Program

Unitatea de Management a Proiectului, din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, a fost desemnată ca Laureat în cadrul ComputerWorld Honors Program 2011.

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” se alătură altor 254 de proiecte nominalizate din 23 de țări, dintr-un total de peste 1000 de aplicanți din întreaga lume.

Evenimentul de decernare a premiilor va avea loc pe data de 20 iunie 2011, la Washington D.C., SUA.

 

ASOCIATIA NATIONALA A FUNCTIONARILOR PUBLICI

Premiul I în cadrul Competiţiei Naţionale a celor mai bune practici din Administraţia Publică, la categoria "Îmbunătăţirea serviciilor publice printr-un management organizaţional şi al calităţii performanţei", organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în 2010.

Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică în administraţia publică din România datorită rezultatelor remarcabile obţinute, a eficienţei demonstrate şi a practicilor inovative diseminate.

 

THE HIGHEST HONOR IN PROJECT MANAGEMENT

Finalist în cadrul competiției International Project Excellence Award 2010, la categoria "Project Excellence in Medium-Sized Projects", organizată de Asociația Internațională de Project Management.

Rigurozitatea implementării şi succesul înregistrat de Programul de instruire TIC în şcoală şi afaceri şi Portalul eComunitate, ce fac parte din proiectul "Economia Bazată pe Cunoaştere", au impresionat juriul IPMA (Asociaţia Internaţională de Project Management), care le recomandă drept una dintre cele mai importante realizări în domeniul managementului de proiect.

 

e-Inclusion 2008

Medalie în cadrul Competiției e-Inclusion organizată de Comisia Europeană, la secţiunea "Geographic Inclusion", Viena, 2008. Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică pentru utilizarea eficientă a IT&C şi a tehnologiei digitale pentru combaterea dezavantajelor sociale şi a excluziunii digitale.

 

Premiile IT&C ale Romaniei 2006

Economia Bazată pe Cunoaştere a fost considerat "Proiectul cu cel mai bun conţinut informaţional" în cadrul Premiilor IT&C ale României – Bucurerști, 2006, pentru contribuţia la amplul proces de extindere a accesului la tehnologii informaţionale şi comunicaţii moderne pentru comunităţile rurale - Bucureşti, 2006.

Comunitatea Păsăreni a devenit un mic centru de afaceri, datorită Economiei Bazate pe Cunoaștere

29.08.2012

Stimularea iniţiativelor de antreprenoriat pentru o dezvoltare locală durabilă constituie unul din obiectivele majore ale proiectului ”Economia Bazată pe Cunoaștere”, derulat de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, iar primul pas în sprijinul întreprinzătorilor a constat în organizarea și susţinerea unor cursuri intensive pentru utilizarea TIC în afaceri în toate cele 255 de comunități EBC, cursuri organizate cu sprijinul Rețelelor Electronice ale Comunităților Locale (RECL). Printre acestea s-au numărat și cursurile şi seminariile susţinute de Centrul PAPI din Păsăreni (jud. Mureş), împreună cu Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă, cursuri care au fost urmate, de la sfârşitul lui 2010 şi până la începutul acestui an, de 35 de localnici dintre care unii şi-au pus pe picioare mici afaceri, iar alţii le-au dezvoltat. Fejer Andor din comuna Păsăreni este unul din exemplele de succes ale acestor cursuri.

Fejer Andor, întreprinzător din comuna Păsăreni

Cursurile au prezentat oportunităţile şi condiţiile în care se poate pune pe picioare o afacere tradiţională pe plan local. ”Au fost discutate şi prezentate în cadrul seminarului afaceri ca prepararea dulceţilor, coptul pâinii, creşterea albinelor, cultivarea viţei de vie şi obţinerea vinului. Pe lângă sprijinul logistic, cursanţii au fost îndrumaţi şi din punct de vedere juridic”, a menţionat managerul RECL, Kiss Zsuzsanna.

Lipsa informaţiei şi lacunele sunt de domeniul trecutului

Fejer Andor spune că aceste cursuri i-au fost de mare ajutor, iar temele prezentate au fost nu doar interesante, ci i-au acoperit şi marile lacune de cunoştinţe pe care le avea în domeniile contabilităţii şi managementului.

”Eu am participat la mai multe cursuri organizate de Fundaţia Civitas şi cu siguranţă, dacă în viitor voi mai avea posibilitatea, voi mai participa. Cine vrea să conducă afacerea familiei trebuie să ţină cont că economia merge înainte şi piaţa se dezvoltă chiar dacă e criză economică. Şi ca manager trebuie să primeşti informaţii proaspete. La cursuri ai însă posibilitatea să primeşti și informaţii, dar şi idei despre afacere”, a spus Fejer Andor.

Mureşeanul, fiind croitor de meserie, a avut o afacere în confecţii din piele şi marochinărie. Nu i-a mers deloc bine şi s-a reprofilat în apicultură.

”După ce am terminat cursul mi-am dat seama câte greşeli am făcut din cauză că nu am primit informaţii atunci când trebuia. Când am înfiinţat firma nu am primit nici un ajutor şi nici nu am avut unde să mă informez în legatură cu administrarea firmei. Eu am fost şi manager, şi croitor, şi vânzator. A fost prea mult pentru mine. Din cauza aceasta nu a mers afacerea aşa cum trebuia. În plus, am greşit un lucru foarte simplu: nu trebuia să fac SRL pentru producţia noastră deoarece această formă a fost prea costisitoare. De aceea susţin că pentru tinerii care vor să aibă o afacere aceste cursuri sunt foarte importante înainte a începe activitatea. Dacă sunt astfel de cursuri şi seminarii, oamenii pot să primească informaţii. Centrele PAPI pot aşadar să aibă un rol important în viaţa lor, cum a avut şi în a mea”, a adăugat Fejer Andor.

Drept dovadă, după ce a urmat cursurile de la PAPI, unde fost informat şi îndrumat, Fejer Andor şi-a dublat numărul famiilor de albine.

”Acum am 20 de familii de albine. Până acum pentru mine a fost importantă doar înmulţirea familiilor, însă de la anul încep şi producţia de miere. Sper să reuşesc. Îmi pare rău că nu am început mai devreme. Dar mai bine mai târziu decât niciodată”, a menţionat Fejer Andor.

Mai mult decât un curs

Reprezentanţii Fundaţiei Civitas, parteneri în acest proiect, au început colaborarea cu centrul PAPI din comuna Păsăreni în anul 2007. De atunci, au organizat împreună mai multe cursuri, cum ar fi cele de utilizarea calculatorului pentru începători şi avansaţi, de contabilitate primară sau de limba engleză.


Ana-Maria Dobarta,
reprezentanta Fundaţiei Civitas

„E-centrele au un rol important în fiecare comunitate deoarece contribuie prin cursurile pe care le organizeză la dezvoltarea capacităţii resurselor umane, dar şi la procesul de dezvoltare comunitară. De-a lungul anilor am încercat să implicăm centrele în diverse proiecte implementate de Fundaţia Civitas, şi astfel am ajuns să ne alăturăm acestui seminar. Am urmărit să îmbunătăţim calitatea resurselor umane din Păsăreni, din mediul rural şi să asigurăm o susţinere pe termen lung prin încurajarea înfiinţării sau dezvoltării de întreprindri non-agricole rentabile”, a spus reprezentanta Fundaţiei Civitas, Ana-Maria Dobarta.

Seminarul s-a desfăşurat în cadrul proiectului ”Îmbunătăţirea calităţii resurselor umane în mediul rural şi promovare antreprenoriatului în activitaţi non-agricole”, proiect finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, POSDRU. Membrii comunităţii din Păsăreni care au participat la seminar au avut posibilitatea să urmeze o serie de cursuri gratuite în mai multe domenii: demararea unei afaceri, bazele contabilităţii şi gestiunea afacerilor, bazele marketingului, comunicare în afaceri, utilizarea calculatorului şi elaborarea planului de afaceri.

”Prin intermediul acestui proiect am oferit participanţilor mai mult decât un curs clasic unde au avut posibilitatea să acumuleze cunoştinţe teoretice şi practice legate de un anumit domeniu deoarece utilizând un modelul inovativ vor putea fi dezvoltate, printre altele, iniţiativa şi abilitatea de a găsi noi oportunităţi, de a deveni pro-activi şi de a acţiona în întâmpinarea evenimentelor imprevizibile”, a adăugat reprezentanta Fundaţiei Civitas, Ana-Maria Dobarta.

În acest fel, de-a lungul timpului, Punctul de Acces Public la Informaţie din comuna Păsăreni judeţul Mureş a devenit un reper pentru comunitatea locală, aici fiind susţinute mai multe seminarii şi cursuri pe teme economice, în domeniul IT sau de limba engleză.

Personalul RECL a fost cel care a sesizat o nevoie acută în comunitate de acces la noi informații și a început, astfel, să caute diferite soluții pentru organizarea sesiunilor de training și cursurilor pentru localnici. Toate acestea, în scopul de a aduce un venit în plus locuitorilor din comună, dezvoltând astfel şi mediul economic al localităţii.

Circa 1.200 de antreprenori și potențiali antreprenori, sprijiniți să intre în afaceri

Exemplul de la Păsăreni este însă reprezentativ pentru întregul efort făcut în toate cele 255 de comunități EBC pentru creșterea inițiativei antreprenoriale. Practic, după patru ani, aproximativ 700 de antreprenori şi peste 500 de potenţiali antreprenori au absolvit cursurile de utilizare TIC în afaceri, iar jumătate dintre ei au aprofundat lecţiile învăţate, participând la seminariile regionale IT-Finanţare-Profitabilitate și la cursurile de antreprenoriat desfășurate în toate aceste comunități. Fie că este vorba despre domenii de activitate precum agricultura și zootehnia, agroturismul, promovarea meșteșugurilor tradiționale în sprijinul turismului sau orice alt domeniu economic, zeci de oameni și-au deschis o mică afacere sau au aflat cum o pot dezvolta pe cea actuală în condițiile economice actuale.

 

Articole similare:

Viitorii antreprenori se formează la Homocea la iniţiativa mangerului RECL

La Sângeorgiu de Pădure, antreprenoriatul se formează de pe băncile şcolii

PAPI Ştefan cel Mare, locul unde se formează viitori antreprenori

Voturi: 0

Premii şi distincţii

 

EPSA 2011

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” a primit o nouă certificare de bună practică în cadrul ediției 2011 a premiilor „European Public Sector Awards” (EPSA) din cadrul Institutului European de Administrație Publică.

Certificarea proiectului EBC ca „Best Practice” a venit în urma a trei etape de evaluare derulate până în prezent de un juriu experimentat desemnat de EPSA, rezultând o listă scurtă de 58 de nominalizați dintr-un total de 274 de proiecte din 33 de țări participante la ediția din acest an. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, a concurat la premiile EPSA 2011 la categoria „Smart Public Service in a Cold Economic Climate” – Servicii publice inteligente într-un context economic dificil. Dinstincția de bună practică oferită în acest an recompensează și certifică rezultatele remarcabile pe care le-a avut proiectul EBC până în prezent.

 

COMPUTERWORLD Honors Program

Unitatea de Management a Proiectului, din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, a fost desemnată ca Laureat în cadrul ComputerWorld Honors Program 2011.

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” se alătură altor 254 de proiecte nominalizate din 23 de țări, dintr-un total de peste 1000 de aplicanți din întreaga lume.

Evenimentul de decernare a premiilor va avea loc pe data de 20 iunie 2011, la Washington D.C., SUA.

 

ASOCIATIA NATIONALA A FUNCTIONARILOR PUBLICI

Premiul I în cadrul Competiţiei Naţionale a celor mai bune practici din Administraţia Publică, la categoria "Îmbunătăţirea serviciilor publice printr-un management organizaţional şi al calităţii performanţei", organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în 2010.

Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică în administraţia publică din România datorită rezultatelor remarcabile obţinute, a eficienţei demonstrate şi a practicilor inovative diseminate.

 

THE HIGHEST HONOR IN PROJECT MANAGEMENT

Finalist în cadrul competiției International Project Excellence Award 2010, la categoria "Project Excellence in Medium-Sized Projects", organizată de Asociația Internațională de Project Management.

Rigurozitatea implementării şi succesul înregistrat de Programul de instruire TIC în şcoală şi afaceri şi Portalul eComunitate, ce fac parte din proiectul "Economia Bazată pe Cunoaştere", au impresionat juriul IPMA (Asociaţia Internaţională de Project Management), care le recomandă drept una dintre cele mai importante realizări în domeniul managementului de proiect.

 

e-Inclusion 2008

Medalie în cadrul Competiției e-Inclusion organizată de Comisia Europeană, la secţiunea "Geographic Inclusion", Viena, 2008. Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică pentru utilizarea eficientă a IT&C şi a tehnologiei digitale pentru combaterea dezavantajelor sociale şi a excluziunii digitale.

 

Premiile IT&C ale Romaniei 2006

Economia Bazată pe Cunoaştere a fost considerat "Proiectul cu cel mai bun conţinut informaţional" în cadrul Premiilor IT&C ale României – Bucurerști, 2006, pentru contribuţia la amplul proces de extindere a accesului la tehnologii informaţionale şi comunicaţii moderne pentru comunităţile rurale - Bucureşti, 2006.

Salasu de Sus3

Comuna este situată în depresiunea Haţegului străjuită de masivul Retezat în partea de sud. Are un relief de şes şi colinar, fiind formată din 11 sate aşezate pe râurile ce izvorăsc din Retezat.citeşte tot textul

poza