Loading date and time...

Premii şi distincţii

 

EPSA 2011

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” a primit o nouă certificare de bună practică în cadrul ediției 2011 a premiilor „European Public Sector Awards” (EPSA) din cadrul Institutului European de Administrație Publică.

Certificarea proiectului EBC ca „Best Practice” a venit în urma a trei etape de evaluare derulate până în prezent de un juriu experimentat desemnat de EPSA, rezultând o listă scurtă de 58 de nominalizați dintr-un total de 274 de proiecte din 33 de țări participante la ediția din acest an. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, a concurat la premiile EPSA 2011 la categoria „Smart Public Service in a Cold Economic Climate” – Servicii publice inteligente într-un context economic dificil. Dinstincția de bună practică oferită în acest an recompensează și certifică rezultatele remarcabile pe care le-a avut proiectul EBC până în prezent.

 

COMPUTERWORLD Honors Program

Unitatea de Management a Proiectului, din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, a fost desemnată ca Laureat în cadrul ComputerWorld Honors Program 2011.

Proiectul „Economia bazată pe Cunoaștere” se alătură altor 254 de proiecte nominalizate din 23 de țări, dintr-un total de peste 1000 de aplicanți din întreaga lume.

Evenimentul de decernare a premiilor va avea loc pe data de 20 iunie 2011, la Washington D.C., SUA.

 

ASOCIATIA NATIONALA A FUNCTIONARILOR PUBLICI

Premiul I în cadrul Competiţiei Naţionale a celor mai bune practici din Administraţia Publică, la categoria "Îmbunătăţirea serviciilor publice printr-un management organizaţional şi al calităţii performanţei", organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în 2010.

Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică în administraţia publică din România datorită rezultatelor remarcabile obţinute, a eficienţei demonstrate şi a practicilor inovative diseminate.

 

THE HIGHEST HONOR IN PROJECT MANAGEMENT

Finalist în cadrul competiției International Project Excellence Award 2010, la categoria "Project Excellence in Medium-Sized Projects", organizată de Asociația Internațională de Project Management.

Rigurozitatea implementării şi succesul înregistrat de Programul de instruire TIC în şcoală şi afaceri şi Portalul eComunitate, ce fac parte din proiectul "Economia Bazată pe Cunoaştere", au impresionat juriul IPMA (Asociaţia Internaţională de Project Management), care le recomandă drept una dintre cele mai importante realizări în domeniul managementului de proiect.

 

e-Inclusion 2008

Medalie în cadrul Competiției e-Inclusion organizată de Comisia Europeană, la secţiunea "Geographic Inclusion", Viena, 2008. Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere este considerat un exemplu de bună practică pentru utilizarea eficientă a IT&C şi a tehnologiei digitale pentru combaterea dezavantajelor sociale şi a excluziunii digitale.

 

Premiile IT&C ale Romaniei 2006

Economia Bazată pe Cunoaştere a fost considerat "Proiectul cu cel mai bun conţinut informaţional" în cadrul Premiilor IT&C ale României – Bucurerști, 2006, pentru contribuţia la amplul proces de extindere a accesului la tehnologii informaţionale şi comunicaţii moderne pentru comunităţile rurale - Bucureşti, 2006.

Accesul la tehnologie

Aici se vor găsi informaţii şi recomandări utile privind necesarul de PC-uri, servere, conexiune Internet, securitate, comunicaţii pentru funcţionarea unei firme. Vor fi prezentate, de asemenea, cele mai populare instrumente informatice, precum şi câteva opţiuni noi de folosire a tehnologiei IT în afaceri.

Recomandări utile privind investiţia în tehnologie

 • Gândiţi în perspectivă şi asiguraţi-vă că tehnologia achiziţionată acum se justifică şi pentru viitorii 2-3 ani.
 • Achiziţionaţi hardware fiabil. Este recomandat să investiîi în computere şi multifuncţionale accesibile. Nu supraîncărcaţi sistemele cu programe inutile şi costisitoare. La cumpărarea computerelor achiziţionaţi licenţe numai pentru software-ul de bază şi pentru cele absolut necesare.
 • Optaţi pentru un furnizor care oferă şi servicii de întreţinere/depanare.
 • Investiţi cu măsura şi discernământ. Un computer bun nu costă neapărat o avere. Nu vă depăşiţi bugetul cu investiţii hazardate.
 • Cercetaţi ofertele de preţ ale diferiţilor furnizori înainte de a lua decizia de cumpărare.
 • Înainte de a achiziţiona un produs, apelaţi la sfatul unei persoane de încredere care are cunoştinţe în domeniu şi nu-i credeţi pe cuvânt pe vânzătorii de produse IT.
 • Nu daţi tehnologia proaspăt cumpărată pe mâna unor angajaţi neinstruiţi. Asiguraţi-vă că angajaţii vor beneficia de un "training" de calitate.
 • Aveţi în vedere folosirea programelor de protecţie antivirus şi un sistem de protejare a documentelor, e-mailurilor, bazelor de date etc.
 • Apelaţi la un specialist IT pentru menţinerea în stare de funcţionare a reţelelor de calculatoare din companie.

Hardware

Infrastructura hardware a unei companii cuprinde, alături de calculatoarele şi imprimantele de birou, structura de servere şi sistemul de comunicaţii, care susţin buna funcţionare a companiei.

 • Servere

Serverele sunt calculatoarele care stochează fişierele spre a transmite copii ale acestora oricărui calculator (aflat în postura de "client"), care le solicită acest lucru.

Diferenţa între un computer personal şi un server constă în particularităţile software ale serverului. Pe calculatorul de tip server rulează sisteme de operare speciale care lucrează discret cu serverul şi conlucrează doar cu staţiile de lucru conectate la acesta.

 • PC-uri

Un calculator de birou trebuie configurat în funcţie de scopul utilizării lui. Acesta trebuie să fie fiabil, pentru a se preta la utilizări repetate de către diverşi angajaţi. Un calculator de firmă trebuie să permită, în general, rularea de aplicaţii de pe servere, aplicaţii de tip Office, accesul la email şi la Internet.

 • Laptop-uri

Laptop-ul denumeşte un calculator portabil de dimensiuni mici, uşor de transportat şi cu funcţii similare unui PC. Laptop-ul prezintă avantajul că poate fi alimentat de la acumulatoare încorporate sau de la reţeaua de curent electric , printr-un adaptor special.

Ce criterii trebuie urmărite la alegerea unui laptop?

 • Dimensiunea şi performanţele ecranului - Cu cât un laptop are ecranul mai mare, cu atât experienţa vizuală va fi mai bună. Este recomandabil ca monitorul să folosească tehnologia LED (Light Emitting Diode), şi nu pe cea bazată pe tuburi fluorescente, mai veche. LED asigură mai multă luminozitate şi are un consum redus de energie.
 • Procesorul şi memoria RAM (Random Acces Memory). Este de preferat să alegeţi un laptop cu procesor cu mai multe nuclee. Este recomandat să instalaţi cât mai mult RAM, în condiţiile în care 1 GB de RAM este minimul necesar pentru a rula cele mai noi aplicaţii.
 • Autonomia bateriei. Laptopurile au o autonomie garantată a bateriei de cca două ore. În lipsa unei baterii puternice, un laptop îşi pierde cea mai preţioasă calitate - mobilitatea.
 • Hard diskul. Este de preferat un hard disk clasic, cu capacitate cât mai mare de stocare, ideal peste 80 GB.
 • Unitatea optică. Pentru munca de birou, este suficient ca laptop-ul să deţină un inscriptor de DVD-uri.
 • Placa video. În mod ideal, laptop-ul de birou trebuie să aibă o memorie video de cel puţin 512 MB. Este de preferat ca aceasta să nu fie integrată în placa de bază a laptopului, ci să fie separată, chiar dacă acest lucru presupune costuri suplimentare.
 • Conexiune fără fir. Facilităţi precum Bluetooth sau Wireless Network (reţea fără fir) au devenit cerinţe uzuale la laptopurile moderne.
 • Multifuncţionale

Componentele unei multifuncţionale pot fi:

 • Imprimantă;
 • Copiator;
 • Scanner;
 • Fax;
 • Reţea (opţional, placă reţea incorporată).

Software

Componenta software include toată gama de produse de programare, uzual formată din sistem de operare, drivere şi programe de aplicaţie.

Cum aleg software-ul potrivit?

 • Alegerea sistemului de operare – se va opta pentru un sistem de operare compatibil cu principalele soluţii software folosite în cadrul companiei.
 • Componenta Office – companiile au în mod cert nevoie de o soluţie software pentru editare documente, calcule, rapoarte, editare tabele, baze de date etc.
 • Securitate – pentru o funcţionare securizată a calculatoarelor din companie, este nevoie de instalarea unui antivirus, pretabil de a fi actualizat periodic.
 • Licenţe software - licenţa reprezintă dovada deţinerii şi utilizării legale a unui program de calculator. Pentru fiecare program instalat pe calculator, utilizatorul are nevoie de o licenţă.

Avantajele utilizării de produse cu licenţă:

 • Programul este instalat în mod corect de către specialişti;
 • Programul este original, cu toate componentele;
 • Programul este protejat împotriva viruşilor;
 • Cumpărate împreună cu calculatorul (preinstalate), programele au un preţ mai mic decât produsele achiziţionate ulterior;
 • Se asigură suport tehnic din partea producătorului;
 • Upgrade-ul produsului se poate face la un preţ avantajos.

Beneficiile utilizării tehnologiei

Folosită adecvat, tehnologia poate ajuta compania să interacţioneze mai bine cu clienţii. Prin utilizarea tehnologiei firmele câstigă următoarele avantaje:

 • capacitate superioară de comunicare şi evaluare;
 • monitorizarea clientului şi stabilirea unei relaţii de colaborare cu acesta;
 • o mai mare atenţie acordată clienţilor;
 • Internetul a devenit un mijloc vital în comunicarea de afaceri, cu avantaje multiple pentru firme şi pentru clienţi;
 • permite firmei să contacteze clientul la momentul potrivit, când acesta este dispus să cumpere;

Scaesti4

Din punct de vedere arheologic, Scăeştiul se află la confluenţa dintre trei mari şantiere argeologice, pe epoca neolitică (Argetoaia), pe epoca bronzului (cultura Coţofeni), şi pe epoca romană (Răcari), fiind o zonă bogată în inventarul ceramic.citeşte tot textul

poza